Degenkolb wint najaarsklassieker Parijs-Tours

John Degenkolb zegeviert in de 107e editie van Parijs-Tours.
John Degenkolb zegeviert in de 107e editie van Parijs-Tours. Foto AFP / Alain Jocard

John Degenkolb heeft vandaag de najaarsklassieker Parijs-Tours op zijn naam geschreven. De Duitser van Argos-Shimano was na 235 kilometer de sterkste in de sprint van een klein peloton. Hij bleef de Deen Michael Mørkøv en de Fransman Arnaud Démare ruimschoots voor. Een solo van Jetse Bol strandde in de slotfase.

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Het seizoen duurde 300 meter te lang… #bol

De 107e editie van de Franse semiklassieker verliep aanvankelijk volgens het vaste stramien. Sebastian Lander, Julien Duval, Aleksejs Saramotins en Yannick Martinez waagden een poging. De aanvallers kregen bijna vijf minuten van het peloton, maar aanspraak op de zege maakte het viertal nooit.

Daarachter bracht Niki Terpstra met ruim dertig kilometer te gaan het spel op de wagen. De versnelling van de Nederlander was voor meerdere renners het sein om het eens te proberen. Onder anderen Lars Boom liet zich zien, maar in tegenstelling tot zijn ploeggenoot Sep Vanmarcke en Ramon Sinkeldam kreeg hij geen gaatje.

De aanval van Vanmarcke en Sinkeldam strandde op zestien kilometer van de finish, terwijl de laatste vluchter Saramotins niet veel later werd ingerekend. De koers kreeg vervolgens een verrassende wending. Sprinters Degenkolb en Démare sprongen op het laatste klimmetje mee met een aanval, met verder Sylvain Chavanel, Marco Marcato, Mørkøv, Bol en Vanmarcke.

Het zevental kreeg onder anderen gezelschap van Greg Van Avermaet, maar de aanval liep toch spaak. Bol was op dat moment al gevlogen en leek even voor een stunt te kunnen zorgen. Door het werk van Argos en een jump van Mørkøv moest de Belkin-coureur op 500 meter toch capituleren, waarna Degenkolb superieur was in de sprint.

Bekijk hier de slotfase van de wedstrijd

Het verslag komt van persbureau Novum.