Deal tussen Amerika en Afghanistan nabij over terugtrekken troepen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tijdens een persconferentie over het overleg met de Afghaanse regering over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tijdens een persconferentie over het overleg met de Afghaanse regering over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Foto AFP/Massoud Hossaini

De Verenigde Staten en Afghanistan zijn het bijna eens over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. De landen sloten hierover vanochtend een principeakkoord.

Na 2014 wil Amerika het aantal manschappen in Afghanistan die jacht maken op Al-Qaeda hebben teruggebracht van 52.000 naar 10.000. Een woordvoerder van een het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt tegenover persbureau AP dat er alleen nog geen overeenstemming is over welk land jurisdictie krijgt over deze troepen.

Functionarissen die samenwerken met de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken verklaren dat verder aan alle Amerikaanse voorwaarden wordt voldaan door de Afghaanse president Hamid Karzai. Het is nu zaak voor hem om politieke steun te krijgen in zijn regering. Het Amerikaanse Congres wil het plan aan het eind van deze maand rond hebben.

    • Annemarie Coevert