Cycloon Phailin maakt veel schade maar zwakt af boven India

Een ontwortelde boom is terecht gekomen in een benzinestation in Berhampur, India.
Een ontwortelde boom is terecht gekomen in een benzinestation in Berhampur, India. Foto AP/Bikas Das

De enorme cycloon Phailin, die gisteravond aan land kwam in India, heeft sindsdien grote schade veroorzaakt in het land. Zeker 500.000 mensen zijn geëvacueerd en er zijn vijf dodelijke slachtoffers gevallen, maar de cycloon zwakt sinds gisteravond af.

De meeste slachtoffers vielen al voordat Phailin aan land kwam. Veel muren bezweken tijdens de storm en bomen werden ontworteld en vlogen rond. Golven reikten daarnaast tot een hoogte van 3,5 meter.


Vier mensen kwamen gisteravond om het leven door omgevallen bomen en één oudere vrouw raakte bedolven onder het puin van haar huis, meldt persbureau AFP. De Indiase kuststaat Orissa, waar de cycloon aan land kwam, zit grotendeels zonder stroom en telefooncontact is er onmogelijk.

De windsnelheid zaterdagavond liep op tot 200 kilometer per uur. De enorme evacuatie naar aanleiding van de supercycloon is de meest grootschalige ooit uitgevoerd in India.

De autoriteiten vermoeden dat pas later vanmorgen een eerste goede schatting van het totale aantal doden en van de volledige schade mogelijk is.