Zijn kinderen moesten de besten worden

foto anp
foto anp

Zijn uitvaart werd een waar mediaspektakel, hoewel John de Mol senior allerminst een bekende Nederlander was. Maar de showbizzreporters en tv-ploegen kwamen dan ook vooral het verdriet registreren van zijn beroemde nabestaanden: zijn zoon John de Mol, de megaproducent wiens tv-show The Voice vorige maand in Amerika werd bekroond met een Emmy Award; zijn dochter Linda de Mol, presentatrice en boegbeeld van het succestijdschrift Linda; en zijn acterende en presenterende kleinzoon Johnny de Mol. Voor hen dromden de verstrooiingsmedia twee weken geleden massaal samen bij de St. Jansbasiliek in Laren. Al wenste de familie in de kerk buiten het bereik van de pers te blijven.

Zelf was De Mol senior de zoon van een vader die Johannes de Mol (1912- 1970) heette, maar zich tooide met de artiestennaam John. Die vader werkte als accordeonist en leidde diverse orkestjes die in de jaren dertig en veertig hun brood verdienden in horecagelegenheden en radioprogramma’s. Een vetpot was dat nooit. Geregeld sneed De Mol in café’s een stukje zeil achter de toiletpot weg om de kosten van een nieuwe binnenzool in zijn versleten schoenen uit te sparen. Ook stuurde hij soms, om goedkoop vlees te kunnen eten, zijn zoontje naar de slager om „afval voor de hond” te kopen. Zo maakte zoon John al op jeugdige leeftijd kennis met de armoedige variant van het artiestenbestaan. Niettemin trad hij aanvankelijk in vaders voetsporen, als veelgevraagd radiozanger van de laatste Amerikaanse songs. „Hij heeft een goede stem, een uitstekende stijl en een gave techniek”, schreef het populaire muziekblad Tuney Tunes in 1953. Ook stond hij tot drie keer toe in de Nederlandse finale van het Eurovisie Songfestival, zonder te winnen.

In 1964, als beginnende dertiger, verkoos De Mol toch de zekerheid van een vaste baan, als vertegenwoordiger bij muziekuitgeverij Strengholt, boven zo’n onbestendige zangerscarrière. In latere jaren was hij directeur van Radio Noordzee, programmaleider bij Veronica en directeur van Conamus, het promotiebureau voor de Nederlandse lichte muziek. Degelijkheid en vastigheid stonden hoog in zijn vaandel. John en Linda hebben menigmaal verteld wat ze in hun jeugd altijd van hun vader te horen kregen: „Het maakt niet uit wat voor werk je gaat doen, als je maar de beste wordt”. Trots kon De Mol senior later concluderen dat ze die raad hadden opgevolgd. Het nieuws over de door John junior gewonnen Emmy Award kwam net op tijd; senior lag toen al op zijn ziekbed.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder