Weer vluchtelingen verdronken

Opnieuw zijn vrijdag tientallen mensen verdronken toen de boot waarmee zij vanuit Noord-Afrika naar de Europese Unie probeerden te komen, kapseisde.

None

Zeker 33 vluchtelingen en migranten, onder wie een tiental kinderen, zijn vrijdagmiddag op de Middellandse Zee omgekomen toen de boot waarmee zij naar Europa probeerden te komen, kapseisde.

Volgens een eerste reconstructie werd de Italiaanse kustwacht ’s middags met een satelliettelefoon gebeld dat een schip vol vluchtelingen in de problemen was. In het bewuste gebied, ten zuiden van het Italiaanse eilandje Lampedusa en ruim honderd kilometer buiten Malta, is de Maltese marine verantwoordelijk voor controle en hulp. Een Maltees marinevliegtuig lokaliseerde het schip. Het Italiaanse persbureau Ansa meldde dat de boot is omgeslagen toen opvarenden probeerden de aandacht van het toestel te trekken.

In de buurt bevonden zich behalve schepen van de Maltese marine ook schepen en helikopters van de Italiaanse kustwacht. Er zouden ongeveer 250 mensen op het schip zijn geweest. In de gezamenlijke reddingsactie konden ongeveer 220 vluchtelingen en migranten worden gered – ook een koopvaardijschip nam mensen aan boord. Tegen middernacht hadden reddingswerkers 33 doden geborgen, gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog verder zal stijgen.

De ramp komt ruim een week nadat bij het Italiaanse eiland Lampedusa een boot vol vluchtelingen kapseisde. Het aantal doden dat van die schipbreuk is geborgen, is vrijdag opgelopen tot 339. Naar schatting vijftig tot zeventig opvarenden van dat schip worden nog vermist.

Dit is een nieuwe en dramatische bevestiging dat er een noodtoestand is ontstaan, zei de Italiaanse premier Enrico Letta. Eerder vrijdag waren ongeveer vijfhonderd andere vluchtelingen en migranten op drie verschillende boten aangekomen in Sicilië.

Letta onderstreepte dat door snel gezamenlijk ingrijpen is voorkomen dat veel meer mensen zijn omgekomen. De Maltese premier Muscat bedankte Letta vrijdagavond telefonisch voor de hulp. Italiaanse boten hebben ruim vijftig drenkelingen opgepikt, Maltese schepen zo’n 150.

De Europese Unie heeft in reactie op de ramp bij Lampedusa deze week besloten de controle aan de zuidgrenzen te intensiveren. Maar de voorzitter van het Italiaanse Rode Kruis, Francesco Rocca, pleitte voor een andere opstelling: „Dit is het dramatische bewijs van wat we steeds hebben gezegd: er moeten snel maatregelen worden genomen om humanitaire corridors te openen.”

Bij een andere scheepsramp met een boot met ruim honderd vluchtelingen, voor de kust van de Egyptische havenstad Alexandrië, zijn vrijdag zeker twaalf mensen omgekomen.