Wat is het langzaamste op aarde? Nee, niet de luiaard, slak of schildpad

Cheeta’s, orka’s, valken en Usain Bolt krijgen altijd alle aandacht. Zij zijn de winnaars. Op de grond, in zee, in de lucht of op de baan zijn ze onder de snelsten op aarde. Maar hoe zit het eigenlijk met de winnaars onder de losers? Dacht je dat slakken, schildpadden of luiaards het sloomst waren? Think again.

De luiaard is niet het langzaamst op aarde.
De luiaard is niet het langzaamst op aarde. Foto EPA / Jeffrey Arguedas

Cheeta’s, orka’s, valken en Usain Bolt krijgen altijd alle aandacht. Zij zijn de winnaars. Op de grond, in zee, in de lucht of op de baan zijn ze onder de snelsten op aarde. Maar hoe zit het eigenlijk met de winnaars onder de losers? Dacht je dat slakken, schildpadden of luiaards het sloomst waren? Think again.

BBC’s Earth Unplugged, dat regelmatig korte toegankelijke uitlegfilmpjes maakt over alles wat met de natuur te maken heeft, zocht dit keer eens niet uit wat het snelst op aarde is, maar het langzaamst. En waarschijnlijk raad je het niet:

De grote winnaar van de sloomheidstest (spoiler alert) is pitch, ofwel pek. Het ‘pekdruppelexperiment’ dat in bovenstaand filmpje wordt aangehaald, toonde aan dat pek daadwerkelijk het sloomste op aarde is. Voordat er een druppel loskomt, gaan namelijk jaren voorbij. Zo lang duurt het, dat men ooit dacht dat pek een vaste stof was, terwijl het dus eigenlijk een vloeistof met een extreem hoge viscositeit is.

Bij een experiment uit 1927, waarvoor verwarmde pek in een trechter werd gestopt, kwam pas na jaren een eerste druppel los. In november 2008 was de achtste druppel gevallen en het duurt met dit tempo nog zeker honderd jaar voor de trechter leeg is. In 1944 werd een vergelijkbaar experiment gestart, waarbij in juli 2013 eindelijk een vallende druppel werd geregistreerd:

De dikke zwarte stof kennen we trouwens ook onder andere van de middeleeuwse lijfstraf waarbij gestraften met pek en veren werden ingesmeerd. Wat, nu we weten hoe stroperig de stof precies is, nog net iets onaangenamer lijkt.

Wat zegt de vos nu echt, en panda’s

Earth Unplugged wist ons overigens de afgelopen weken ook antwoord te geven op twee andere fascinerende vragen waar we graag het antwoord op horen.

1. De laatste tijd waren panda’s weer volop in het nieuws (bijvoorbeeld hier, hier en hier), toen er kleine panda’s geboren werden. Dat is uitzonderlijk, want met name panda’s in dierentuinen planten zich moeilijk voor omdat ze in gevangenschap een laag libido hebben. Moeten we ze dan maar laten uitsterven, vraagt dit filmpje zich af:

2. En eindelijk kwam het verlossende antwoord op de prangende vraag welk geluid een vos maakt. Het is niet chacha-chacha-chacha-chow of ring-ding-ding-ding-dingeringeding:

    • Anouk van Kampen