Waarover praten wij dit weekend? Over digitale kinderlokkers en de terugkeer van de Koude Oorlog.

None

Feestjes en etentjes in het weekend kunnen blijven hangen in een kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: verkondig eens een stevige mening, snijd een spraakmakend onderwerp aan. Next helpt.

Stelling: Zet een kinderslot op internet. 26.000 filmpjes en 144.000 foto’s van minderjarige meisjes vond de politie deze week op de computer van digitale kinderlokker Frank R. De les die we uit de zaak moeten trekken: internet is voor tieners een onveilige omgeving. Zolang ouders dat niet inzien, en er niet naar handelen, zullen mannen als R. meer slachtoffers maken. Op het schoolplein laten we geen vreemde mannen toe, waarom wel op het digitale schoolplein? Idee voor een app: tot je achttiende heb je alleen toegang tot sociale media, forums en chatboxen die onder toezicht staan van een speciaal opgeleid team van volwassenen. Surf je naar een onveilig forum, dan gaat het scherm op zwart.

Stelling: de Koude Oorlog is terug, dus voer de dienstplicht in. We hebben een Russische diplomaat een blauw oog geslagen. We hebben een verboden actie uitgevoerd in de territoriale wateren van Rusland. Onze actrice Halina Reijn heeft het Russische volk beledigd. En dit nadat we nog maar kort geleden Poetin uitfloten toen hij bij ons op vriendschapsbezoek kwam. We vrágen om een Koude Oorlog. Daarom is het zo idioot dat we bezuinigen op Defensie. Vorig jaar probeerden we nog tanks te verkopen aan Indonesië, want nee hoor, die hadden wij niet meer nodig, dat was uit de tijd van het Warschaupact. En kijk nu. Nota bene in het vriendschapsjaar weten we onze band in één week te verzieken. Kun je nagaan hoe dat in een maand, of in een jaar, kan escaleren. Die tanks moeten blijven. De Defensiebegroting moet omhoog. En de dienstplicht moet terug.

Stelling: Maak van RTL4 de publieke zender. Wekenlang zond de publieke omroep duizenden reclamespotjes uit met een oproep te komen demonstreren op het Malieveld. Bijna niemand kwam. Niemand vindt het dus erg als die omroep verdwijnt. Maar: hoe zit het dan met de onafhankelijke journalistiek? En zitten we straks niet opgescheept met extreem veel reclame? Nee. Kijk, publieke omroepen zijn niet onafhankelijk, maar per definitie links, of rechts, of gelovig. Bovendien: de omroep bewees deze week dat ze niet neutraal is. In de belachelijk veel bulletins en discussieprogramma’s over dat omroepdemonstratietje, werd steeds gezegd dat Hilversum totaal 300 miljoen moest bezuinigen (100 miljoen boven op 200). Dat bleek echter maar 173 miljoen, schreef deze krant. Als je over jezelf al niet weet hoe de feiten zitten… Intussen bewijst RTL4 al jaren hoe je met weinig geld topjournalistiek kunt bedrijven. Laten we al het omroepgeld overhevelen naar RTL. In ruil daarvoor kopen we die reclamezendtijd af. Hebben we onafhankelijke toptelevisie voor een prikje.

Stelling: Taalverloedering? Nee, taalverrijking! Gruw jij ook zo van dt-fouten, anglicismen en kromme zinnen? Nergens voor nodig! Over vijftig jaar wordt ‘hun hebben’ onderwezen op school en spreken we over disasters en failures in plaats van rampen en mislukkingen. Als we verstandig zijn, tenminste. Iedereen die wel eens Middelnederlands of zeventiende-eeuws Nederlands gelezen heeft, weet hoezeer het Nederlands in de afgelopen eeuwen veranderd is. De Nederlandse taal wordt rijker van mensen die nieuwe woorden toevoegen, bestaande woorden op verfrissende manieren uitspreken, of haar op nieuwe manieren gebruiken. Al die dingen waar jij van gruwt – taalfouten, verhaspelingen, leenwoorden – zijn de zuurstof van het Nederlands. Wees er trots op, verspreidt het Woord, verloeder de taal!

Met bijdragen van Reinier Kist en Arjen van Veelen.