Voor wie was de filet?

Welbeschouwd vindt mijn  moeder van bijna tachtig alle vlees dat er niet uit ziet als filet van rund ‘eng’ dan wel ‘zielig’. En dat terwijl zij toch de oorlog heeft mee gemaakt. Dat verlangt van de in Huize Hamersma aanwezige thuiskok af en toe culinair aanpassingsvermogen. Maar veel regelmatiger een leugentje om bestwil. Op de vraag van mijn moeder wat er op haar bord ligt, luidt het antwoord hier steevast ‘filet’.

Aldus heeft zij genoten van haas, ree, konijn en fazant (terwijl zij ook bang is voor vogels) en van verschillende onderdelen van deze dieren. Zo heeft zij inmiddels gesmuld van de in plakjes gesneden filet van lamstong met lavas van collega De Vos. En daarbij schonk ik licht gekoeld rood. Gamay uit de Loire of de Beaujolais had gekund. Maar ik koos Spätburgunder. Omdat Tschuppen 2010 van Weingut Ziereisen uit Baden (€ 14,50; Winterberg Wijnen) erbij smaakt alsof er een engeltje…

Zoals aangekondigd in mijn artikel van afgelopen donderdag zou ik vandaag op deze plek verslag doen van mijn test met de Pulltex AntiOx WineStopper (€ 19,95; Bossenbroek). Een gadget dat belooft dat een fles wijn na opening door ‘het gepatenteerde revolutionaire anti-oxidatie systeem met carbonfilter’ tenminste tien dagen in tiptop conditie blijft, langer dan andere al in omloop zijnde vacumeeruitvindingen.

En verdraaid nog aan toe. Pulltex maakt zijn belofte waar. Inspecteur Gadget tevreden. Het restantje Tschuppen dat speciaal voor deze gelegenheid was bewaard, smaakte in ieder geval een week later nog als een niet te versmaden jeugdzonde.

Jammer bijna dat die Pulltex aan ons verder niet besteed is.

Hier gaan de flessen altijd dezelfde dag al op. Omdat we ze zelf leegdrinken. En anders wel omdat we ze leeggooien in de gootsteen.

Anders komt het eind hier nooit in zicht.

    • Harold Hamersma