‘Te lange wachtlijsten voor patiënten bij poliklinieken’

De ingang van het AMC (Academisch Medisch Centrum) in Amsterdam. Op de afdeling orthopedie van dit ziekenhuis loopt de wachttijd op omdat het geld voor behandelingen opraakt: dit jaar worden er geen knie- en heupoperaties meer uitgevoerd. Foto ANP / Marcel Antonisse

Bij een kwart van de poliklinieken moeten patiënten te lang wachten op een behandeling. In het geval van maag-darm-leverklachten is het probleem het grootst. Daar moeten patiënten bij tweederde van de poliklinieken langer wachten dan de norm van vier weken, concludeert RTL Nieuws vandaag uit een eigen onderzoek.

Soms worden patiënten met maag-darm-leverklachten zelfs pas na een paar maanden geholpen. De lange wachttijd komt door een tekort aan artsen, zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen Ad Masclee tegen RTL. Er zouden te weinig artsen zijn opgeleid om aan de toenemende vraag te voldoen. “We komen er veertig tot vijftig tekort.” Hij verwacht dat het probleem vijf jaar blijft bestaan, omdat ondertussen wel meer artsen worden opgeleid.

Ook bij plastische chirurgie, orthopedie, revalidatie en reumatologie wordt de wachtlijstnorm overschreden. In totaal wordt in vijftien procent van de gevallen de norm niet gehaald.

Deel wachttijden academische ziekenhuizen loopt op

De wachtlijstproblematiek zou bij academische ziekenhuizen groter zijn dan bij algemene ziekenhuizen. In de top 10 van ziekenhuizen met de meeste wachtlijsten staan onder meer het AMC, Erasmus MC, AZM, LUMC en UMCG.

Voor sommige operaties in academische ziekenhuizen loopt de wachttijd zelfs op omdat het geld voor behandelingen opraakt. Bijvoorbeeld op de afdeling orthopedie in het AMC. Medisch directeur Moniek Khöler zegt tegen RTL zelfs dit jaar geen knie- en heupoperaties meer uit te voeren. “Daar hebben we geen budget meer voor.” Ook het Radboud UMC geeft aan dat de budgetten opraken.

Hierdoor moeten 160 patiënten een ander ziekenhuis zoeken of kunnen ze pas volgend jaar worden geholpen. De wachtlijsten lopen op tot 36 en 39 weken. Het probleem zou onder andere komen doordat verzekeraars te weinig zorg voor hun klanten hebben ingekocht.

    • Anouk van Kampen