Slotfase Nu is president Obama aan zet om tot een oplossing te komen

None

Tot donderdag lagen de posities muurvast: Obama weigert te onderhandelen zolang de federale overheid op slot zit. Hij laat zich niet gijzelen, zei hij. De Republikeinen willen dat eerst de crisis rondom het schuldenplafond wordt opgelost, waarna gepraat kan worden over de begrotingscrisis die de overheid dichthoudt.

Sinds het einde van de week zit er beweging in die posities. John Boehner lijkt er nu op uit met een tijdelijke oplossing de geladen sfeer te doorbreken. Hij stelde voor het schuldenplafond voor zes weken te verhogen, zodat er tijd is om te praten over bezuinigingen. Obama wees dit voorstel niet meteen af. Dat duidt op beweging, want het zou inhouden dat hij toch in gesprek moet vóórdat er een oplossing is voor de ruim 800.000 thuiszittende ambtenaren.

De opties van de Republikeinen zijn eigenlijk uitgeput. Hun populariteit is nog nooit zo laag geweest als deze week (28 procent). Zij zijn erbij gebaat uit dit moeras te komen, en hebben daarbij de hulp van Obama nodig.

Niemand wil dat de overheid al aangegane financiële verplichtingen niet meer nakomt, ook de meeste Republikeinen niet. Washington kruipt naar een oplossing toe – maar komt die op tijd?