‘Rechts-extremisten wilden Van der G. tijdens verlof opsporen’

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven gisteren tijdens een persconferentie op zijn departement. Teeven gaf een toelichting op het besluit Volkert van der G. geen proefverlof te verlenen.
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven gisteren tijdens een persconferentie op zijn departement. Teeven gaf een toelichting op het besluit Volkert van der G. geen proefverlof te verlenen. Foto ANP / Robin Utrecht

Rechts-extremisten waren van plan Volkert van der G. op te sporen als hij met proefverlof zou gaan. Dat staat in een brief die staatssecretaris van Jusititie Fred Teeven (VVD) naar de moordenaar van Pim Fortuyn stuurde, meldt De Telegraaf vanochtend. Teeven bepaalde gisteren dat de 44 -jarige Van der G. niet op proefverlof mag.

De politie in Oost-Nederland heeft “een concrete en zeer recente aanwijzing dat in de rechts-extremistische hoek initiatieven worden ontplooid om u in een geval van een verlof te kunnen opsporen”, schrijft Teeven in de brief, die de krant in handen heeft.

Teeven liet gisteren weten dat er een re-integratieplan is opgesteld waarmee Van der G. zich binnen de muren van de gevangenis moet voorbereiden op zijn terugkeer in de samenleving. Daarin staan dagactiviteiten die in het teken staan van zijn voorwaardelijke vrijlating in mei volgend jaar.

De staatssecretaris moest een nieuw besluit nemen na een uitspraak van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vorige week. Die oordeelde dat een goede terugkeer in de maatschappij van de moordenaar van Pim Fortuyn zwaarder weegt dan maatschappelijke onrust.

‘Ik zou hem dolgraag zelf willen afschieten’

Op internet maakten aanhangers van Fortuyn zich al langer boos over de berichten dat Van der G. op proefverlof zou mogen. “Hulde voor wie Volkert van der G. een rechtvaardige straf toebrengt”, twitterde ene Jaime van Gorp. “Ik zou hem dolgraag zelf willen afschieten”, schreef Marian Nekeman op een discussieforum.

Peter de Graaf van de pas opgerichte, kleine extreem-rechtse actiegroep Identitair Verzet beweerde in NRC Handelsblad dat er ook al geld is opgehaald. Fortuyn-aanhangers collecteren volgens hem sinds de moord in 2002 om een wraakactie op poten te zetten. Hij zegt zelf twee keer aanwezig te zijn geweest bij een besloten bijeenkomst van voormalige LFP-aanhangers, na de jaarlijkse herdenking van Fortuyn in Rotterdam. Op deze bijeenkomsten werd geld ingezameld om Volkert van der G. na zijn vrijlating te kunnen opsporen, verklaart De Graaf.

“Ze hebben elkaar na de moord op Fortuyn de belofte gedaan om wraak te nemen, en herinneren elkaar er nog ieder jaar aan”, zegt hij. “Het verdriet en de woede zitten nog heel diep bij tientallen mensen uit die kringen.” Volgens De Graaf zijn al afspraken gemaakt over de concrete uitvoering van de plannen. Hij zegt niet te weten wat ze inhouden. “Maar ze gaan achter hem aan, dat weet ik zeker.”