Niks perspectief. Vincent Bijlo moet gewoon zijn beleving visualiseren

Vincent Bijlo denkt niet dat hij voorwerpen of situaties uit zijn dromen kan natekenen, zo zegt hij in het interview met Douwe Draaisma (‘U droomt zeker in een hoorspel?’, NRC Handelsblad, 5&6 oktober). Misschien kan ik hem verder helpen. In de jaren 70 maakte ik als beeldend kunstenaar muurschilderingen met buurtbewoners. We wilden de wijk een persoonlijker sfeer geven. Om de mensen aan het tekenen te krijgen lieten we hen blind tekenen, letterlijk met je ogen dicht een portret maken, van iemand die ze goed kenden. De motoriek was wel gebrekkig, maar de tekeningen gaven een expressieve uitdrukking. Tot verbazing van de makers zelf.

Ik heb het idee dat Vincent Bijlo daar ook resultaat mee kan boeken. Het zou hem kunnen helpen toch te visualiseren wat hij beleeft. Niks perspectief. Gewoon het gevoelde zichtbaar maken. Niks zweverigs, maar meer een kwestie van de over de schouder meekijkende ziende uitschakelen.

    • Josef Heesters