De kans is groot dat comazuipers nooit in bomen hebben geklommen

None

Niet eerder groeiden zoveel kinderen op zonder natuur als vandaag de dag. In vergelijking met twintig jaar geleden spelen kinderen vijftig procent minder buiten. Oorzaken hiervan zijn de verstedelijking, waardoor de beschikbare natuur krimpt en moeilijker bereikbaar is. En ouders zijn bang dat hun kroost buitenshuis wat overkomt – daarom hebben ze hun kinderen liever thuis, achter die pc. De gevolgen zien we helaas maar al te duidelijk: kinderen zijn steeds vaker te dik en hebben vaker ADHD of depressieve klachten. Ook hebben ze nooit geleerd om risico’s te nemen. De kans is groot dat comazuipers nooit in bomen hebben geklommen. Een kind dat in een boom klimt, zal op een zeker moment bang worden omdat het te hoog is geklommen. Komt het kind die boom weer uit, dan heeft het geleerd wat gevaar is en hoe het verantwoord risico’s kan nemen. Iets wat comazuipers nooit hebben geleerd. Kinderen zouden veel vaker buiten moeten spelen: natuur is niet alleen het grote bos op een half uur rijden, maar ook het park om de hoek. Ervaring leert dat als kinderen eenmaal buiten in de natuur zijn, ze de natuurlijke wereld vanzelf gaan ontdekken. Sluiten we ze op als plofkippen, dan wordt het niks. We moeten ouders en overheden ervan overtuigen buiten spelen mogelijk te maken, juist nu er fors wordt bezuinigd op groen. Kinderen hebben natuur nodig, zoals ze moeten eten, drinken en ademen.

Jelle de Jong

Stephen Moss

    • Jelle de Jong
    • Stephen Moss