Mannelijk

What we are van Peter Nathaniel Malae is een heel heftig, heel mooi en heel mannelijk boek. Het giert van het testosteron. Zwervers en junks worden in elkaar geslagen en tot bloedens toe gepijnigd. Het gaat over de rafelrandjes van de Amerikaanse samenleving. Ik kocht het in maart toen ik in New York was en ik heb het nog steeds niet uit. Steeds leg ik het weg, juist vanwege die heftigheid. Het is een rauw boek. Cynisch. Uiteindelijk gaat het over ongelijkheid, het totale verlies van schoonheid, waarheid en waarachtigheid. Malae verwoordt het raciale ongemak van de Amerikaanse samenleving heel subtiel. In de Nederlandse literatuur worden die verschillen veel zwart-witter neergezet. Ik herken veel in hoe Malae kijkt, ik vind het inspirerend. Maar tegelijkertijd maakt het me vreselijk bang.”