Maatschappelijke organisaties blij met akkoord, ondernemers kritisch

Materiaal op het terrein van de Johan Willem Frisokazernre in Assen, die ondanks de bezuinigingen op Defensie toch open kan blijven.
Materiaal op het terrein van de Johan Willem Frisokazernre in Assen, die ondanks de bezuinigingen op Defensie toch open kan blijven. Foto ANP / Bas Czerwinski

Een aantal maatschappelijke organisaties heeft vanochtend blij en opgelucht gereageerd op het gisteravond gesloten begrotingsakkoord. Ondernemers reageerden kritischer: ze vinden dat er nog altijd te veel belasting wordt geheven bij burgers en bedrijven.

De begroting is volgens de ondernemersorganisaties MKB Nederland, VNO-NCW en LTO-Nederland een verbetering ten opzichte van Prinsjesdag, maar de organisaties blijven kritisch. Ze vinden dat onvoldoende wordt gesneden in uitgaven:

Sinds 2008 is ons nationaal inkomen niet meer gegroeid, maar zijn de overheidsuitgaven met tientallen miljarden euro’s gestegen. Dat is een fundamentele fout en slecht voor de economie.

De ondernemers zijn vooral boos over de lastenverzwaring voor de autobranche en een belastingverhoging voor ondernemers. “Dat raakt allemaal hardwerkende mensen die veel geld voor Nederland kunnen verdienen.” Pluspunten zien de ondernemers ook. Zij zijn onder meer tevreden over het terugdraaien van de lastenverzwaring voor zelfstandigen en een belastingverlaging in box 2. Ook het extra geld voor onderwijs en de goedkopere arbeid vallen in de smaak.

CNV blij dat sociaal akkoord overeind blijft

CNV-voorzitter Jaap Smit zei vanochtend op Radio 1 dat het sociaal akkoord op voor zijn vakbond belangrijke punten overeind blijft. “Ik had het erg gevonden als er was gemorreld aan de inhoud, zoals de lengte en hoogte van de WW.” De vakbondsvoorzitter heeft wel enig bezwaar bij het naar voren halen van maatregelen met betrekking tot WW-uitkeringsgerechtigden en het versoepelen van het ontslagrecht. Smit suggereert dat dit mogelijk te vroeg is, al “denkt hij niet dat de wereld ervan vergaat.”

Bekijk hier een interview van de NOS met Smit:

Vakbond CNV Onderwijs is blij met de 600 miljoen aan extra investeringen in het onderwijs zoals opgenomen in begrotingsakkoord. Zo komt onder meer twintig miljoen euro beschikbaar voor kleine scholen. “Na het Onderwijsakkoord zijn dit welkome extra investeringen op onderwerpen die wij ontzettend belangrijk vinden en waar we ons al langer voor hebben ingezet”, meldde voorzitter van de vakbond Helen van den Berg vanochtend in een verklaring.

Militairen blij met terugdraaien deel bezuinigingen

Andere maatschappelijke organisaties reageerden gisteravond al positief op het begrotingsakkoord. Voorzitter Jan Kleian van de militaire vakbond ACOM is blij dat een deel van de bezuinigingen op defensie wordt teruggedraaid. “Er wordt al veel te lang bezuinigd op defensie”, aldus Kleian tegenover persbureau Novum.

Op Prinsjesdag werd aangekondigd dat 348 miljoen euro extra zou worden bezuinigd op defensie. Met het vrijdag bereikte akkoord wordt dat verzacht: defensie krijgt er in 2014 vijftig miljoen bij ten opzichte van de eerdere plannen, en in latere jaren negentig miljoen euro. De Johan Willem Friso Kazerne in Assen blijft bovendien open. Ook blijft het 45e pantserinfanteriebataljon in Ermelo bestaan. Kleian is daar blij mee. “Het is toch werkgelegenheid, hoe je het ook wendt of keert.”

Ook worden militairen gecompenseerd voor de gevolgen van de Wet Uniformering Loonbegrip (WUL), waardoor militairen er qua loon flink op achteruit gingen. Kleian: “Daar ben ik wel blij mee. Die achteruitgang in salaris was een niet-beoogd effect en dat wordt nu gerepareerd.”

ZZP’ers blij met nieuwe begroting

De Vereniging van Zzp’ers noemde het begrotingsakkoord gisteravond een opsteker voor zelfstandigen zonder personeel. “Eindelijk zijn zzp’ers uit de gevarenzone waarin ze door het kabinet waren gemanoeuvreerd.”

In de nieuwe begroting voor volgend jaar wordt de afschaffing van de zelfstandigenaftrek volledig teruggedraaid. Dat scheelt driehonderd miljoen euro aan lasten voor zzp’ers. De verlenging van de lagere btw op verbouwingen en renovaties tot eind 2014 is volgens de vereniging ook goed voor eenmanszaken.

    • Pim van den Dool