Lukaku gidst België naar WK

Door een 2-1 overwinning uit bij Kroatië mag België voor het eerst in twaalf jaar naar een WK, met een uiterst getalenteerde selectie.

Belgische fans jubelen na het eerste doelpunt van Romelu Lukaku in het WK-kwalificatieduel tegen Kroatië, in Zagreb. België plaatste zich door de overwinning (2-1) op de Kroaten voor het WK in Brazilië, volgend jaar.
Belgische fans jubelen na het eerste doelpunt van Romelu Lukaku in het WK-kwalificatieduel tegen Kroatië, in Zagreb. België plaatste zich door de overwinning (2-1) op de Kroaten voor het WK in Brazilië, volgend jaar. Foto AFP

Zou José Mourinho gisteren gekeken hebben? De Chelsea-manager dacht aan het begin van het seizoen dat hij zijn Belgische spits Romelu Lukaku niet nodig zou hebben, en verhuurde hem aan Everton.

Eerst logenstrafte de twintigjarige aanvaller die actie al door bij zijn nieuwe club tot nu toe twee keer zo veel te scoren als alle Chelsea-spitsen bij elkaar. En gisteren schoot Lukaku, een Antwerpenaar met Congolese roots, hoogstpersoonlijk zijn land naar het WK in Brazilië. Hij maakte beide Belgische treffers in het met 2-1 gewonnen uitduel tegen Kroatië.

Bij de eerste werd hij met een schitterende steekbal vrijgezet voor de Kroatische doelman Stipe Pletikosa, die hij succesvol omspeelde. En de 0-2 was niets minder dan een demonstratie van kracht, techniek en doelgerichtheid. Bijna vanaf zijn eigen speelhelft liep Lukaku op het Kroatische doel af, onderwijl nog wat tegenstanders verschalkend. Ook Pletikosa ging hij voorbij. Op de doellijn kon hij de bal simpel binnentikken. Nico Kranjcar scoorde in de slotfase nog tegen.

Voor het eerst in twaalf jaar, sinds het titeltoernooi in Japan en Zuid-Korea, mag België uitkomen op een WK. Dat heeft het voor elkaar gekregen met een uiterst getalenteerde selectie. Weliswaar was de twintigjarige Lukaku gisteren de uitblinker, maar hij wordt nog niet eens beschouwd als het grootste Belgische talent. Dat is wellicht Kevin De Bruyne, rechtsbuiten van Chelsea. Of toch Axel Witsel, middenvelder te Sint-Petersburg? Of nee, misschien wel Thibaut Courtois, die het doel van Atlético Madrid verdedigt. Keuze te over.

De sterkte van de selectie kan doorgaans worden afgemeten aan de kwaliteit van de reservespelers. Gisteren werd de bank warm gehouden door onder anderen Moussa Dembélé en Nacer Chadli van Tottenham Hotspur, Dries Mertens van Napoli en Kevin Mirallas van Everton. In het Nederlands elftal spelen niet eens alle basisspelers in een grote buitenlandse competitie – laat staan de reserves. Waar Nederland bijna elke Belgische international goed zou kunnen gebruiken, zou omgekeerd alleen Robin van Persie in de basis staan.

De meest optimistische Belgen voorspellen een wereldtitel voor hun land, zoals ook aanvoerder Vincent Kompany zich al serieus uitliet in die richting. Misschien wat overmoedig, maar het duidt er wel op dat België ook aan zelfvertrouwen geen gebrek heeft. Dat moet toch ook Mourinho kunnen waarderen.

    • Derk Walters