Libië gaat Gaddafi’s inlichtingenchef zelf berechten

Libië gaat zelf de oud- inlichtingenchef van Gaddafi berechten. Zijn advocaat vreest een volksgericht.

De vroegere chef van de Libische inlichtingendienst, Abdullah al-Senussi, zal in Libië zelf worden berecht en niet door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Vrijdag bepaalden de rechters van het Hof dat Libië in staat is om Senussi in eigen land een eerlijk proces te geven.

Kolonel Senussi (63), een steunpilaar en zwager van de Libische ex-leider Moammar Gaddafi, wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, begaan in februari 2011 bij het begin van de opstand tegen Gaddafi.

De advocaten van Senussi hebben protest aangetekend tegen het besluit. Met een proces in Libië riskeert Senussi volgens hen de doodstraf. Raadsman Ben Emmerson noemde het besluit om Senussi in eigen land te laten berechten „schokkend” en een uitnodiging tot „een volksgericht”.

Het vonnis van het Hof komt op een precair moment. Donderdag werd de Libische premier Ali Zidan korte tijd ontvoerd door gewapende strijders. Dat illustreert de wetteloosheid in het land, waar de centrale overheid zeer beperkte invloed heeft.

Het Internationaal Strafhof is dit weekeinde onderwerp van discussie op een top van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa. Sommige Afrikaanse landen beschuldigen het Hof van neokolonialisme omdat het zich eenzijdig zou richten op misdaden in Afrika. Ze overwegen de banden met het Strafhof te verbreken. Maar er zijn ook Afrikaanse landen die het Strafhof steunen.

De aandacht van het Strafhof is nu gericht op het proces tegen de Keniaanse vicepresident William Ruto. Hij zou het grootschalige verkiezingsgeweld eind 2007, begin 2008 in zijn land hebben georkestreerd. President Uhuru Kenyatta heeft laten weten niet naar Den Haag te zullen komen omdat hij geen vertrouwen meer heeft in een eerlijke procesgang door het omkopen van getuigen door de aanklager. Bovendien is zijn aanwezigheid als staatshoofd in Nairobi noodzakelijk, zegt hij.