Lamstongmet lavas

Van een dier alles eten, dat is al jarenlang in de mode bij degenen die geen vegetariër zijn maar wel bewust willen eten. Zij eten minder vlees en uitsluitend van dieren die een goed leven gehad hebben. En dan niet alleen de courante delen, zoals karbonaadjes, biefstukken en filetstukjes, maar ook de rommelige delen waar

Van een dier alles eten, dat is al jarenlang in de mode bij degenen die geen vegetariër zijn maar wel bewust willen eten. Zij eten minder vlees en uitsluitend van dieren die een goed leven gehad hebben. En dan niet alleen de courante delen, zoals karbonaadjes, biefstukken en filetstukjes, maar ook de rommelige delen waar je alleen maar soep of ragout van kan maken, en ook de smakelijke organen zoals hart, zwezerik, lever, nieren en tong.

Wie een heel lam koopt heeft maar één tong, en dat is bij een lam echt geen groot ding. Gelukkig houdt niet iedereen van tong en kun je op die manier onderdelen ruilen of opkopen. Een lamstongetje is een min of meer éénpersoons portie. Het is heel smakelijk en zacht vlees. En wie gasten krijgt die het idee ‘tong’ eng vinden – zulke gasten bestaan – snijdt het tongetje gewoon vast in mooie plakjes.

Wie geen lavas kan vinden kan daarvoor in de plaats bladselderie nemen.

Ingrediënten

4 lamstongetjes

2 dl witte wijn

klontje boter

royale hand peterselie

royale hand lavas

2 maggiblokjes

evt. 1 el maizena

evt. scheutje madeira

Spoel de lamstongetjes goed af. Zet ze op in koud water en breng dat snel aan de kook. Laat vijf minuten koken (om het vel om de tongetjes smaak- en reukvrij te krijgen).

Gooi het water weg en doe de witte wijn en het klontje boter in de pan. (De boter dient om straks de saus een wat vollere smaak te geven.) Breng zachtjes aan de kook.

Snijd de peterselie en de lavas in grove stukken en doe die met de lamstongen in de pan. Schenk er zoveel water bij dat de tongetjes net onder staan. Voeg de maggiblokjes toe.

Laat de tongetjes op laag vuur twee uur zachtjes koken.

Haal ze uit de pan en verwijder, als ze niet meer te heet zijn om vast te houden, het vel dat eromheen zit.

Vis de kruiden uit de bouillon en proef hoe die smaakt. Kook hem eventueel wat verder in zodat een kruidige, hartige saus ontstaat, wie wil kan die binden met een schepje maïzena. Voeg eventueel ook nog wat gemalen peper en een scheutje madeira toe.

Eet de lamstongetjes warm, bijvoorbeeld met wat puree waar gehakte peterselie doorheen geroerd is en gestoofde spitskool of savooiekool met een klontje boter erover.

    • Marjoleine de Vos