Klusje voor Peter Voser na vertrek bij Shell

Schaliegas is, volgens Peter Voser, onderdeel van The Natural Gas Revolution. Dat zei de bestuursvoorzitter van Shell in april vorig jaar. Met zijn naderende afscheid van het Nederlands-Britse energiebedrijf – op 1 januari wordt de Zwitser opgevolgd door de Nederlander Ben van Beurden – nuanceert hij de ‘revolutie’. „Onconventionele bronnen hebben zich niet zo ontwikkeld als wij hadden gepland”, zei Voser in een interview met de Financial Times deze week. De opbrengsten van schalieolie en schaliegas vallen tegen. Shell heeft ruim 17 miljard euro geïnvesteerd in de ontginning van schaliegas en schalieolie in Noord-Amerika. Shell maakte in augustus bekend 2,1 miljard af te moeten schrijven. Volgens Voser moeten de schaliegasactiviteiten „de komende drie tot vier jaar gerepareerd worden”. In Nederland is de uitspraak van Voser door de anti-schaliegas lobby ingelijst. Ondertussen staat energieminister Henk Kamp voorlopig geen boringen naar schalie gas toe. Er komt meer onderzoek. Klusje voor Voser volgend jaar?