Kijken: kloosterbezoekers spelen op een muziekschommel

Foto van https://www.facebook.com/elasduastudio

In een klooster is het meestal stil. Op gebeden, gezang of het luiden van kerkklokken, en het gefluister en geschuifel van toeristen met gidsjes na. In het dominicanenklooster van de Portugese stad Guimarães is dat momenteel wel anders. Daar staat een muzikale schommel waar zelfs volwassenen even lachend op mogen plaatsnemen om hun kindertijd verantwoord te herleven. Omdat het kunst is, uiteraard.

Het kunstwerk Baloica van ontwerpsters Cláudia Oliveira en Isabel Bourbon, die gezamenlijk ontwerpbureau Elas Duas vormen, staat sinds een aantal dagen bij de ingang van het klooster van de Europese culturele hoofdstad van 2012.

Door op een van de drie schommels te gaan zitten en te bewegen, wordt een piano geactiveerd. Dat leidt tot mooie duetten in een wat experimenteel moderne stijl en verwonderde blikken van de ‘muzikanten’, die net als wij nog niet helemaal kunnen doorgronden hoe het muziekinstrument werkt en waar die piano nou precies staat:

BALOICA from claudia oliveira on Vimeo.