Jaag als een Neanderthaler

Dr. Zeepaard bezoekt soms een museum. In Tilburg joeg hij op een mammoet.

Een sabeltandtijger, met links achter hem een mammoet, en rechts een eland, een rendier en marmotten. Foto Natuurmuseum Brabant

Stel je eens voor dat je in de IJstijd leefde, wel 50.000 jaar geleden. Dan hoefde je niet naar school, want die bestond nog niet. Er waren ook nog geen huizen, douches of tv. En in de koude zomer kon je niet naar de Noordzee op vakantie. Op die plek was namelijk geen water, maar een steppe. Er graasden grazende wollige mammoeten en neushoorns.

Dit was de wereld van Noezal, de Neanderthaler. Neanderthalers waren stevige, korte mensen die in de IJstijd leefden. Nu zijn er geen meer. Noezal is dan ook niet echt. Hij is een pop. En woont in een grot in het Natuurmuseum Brabant.

In het museum zijn alle dieren uit Noezals tijd te zien. Zoals een mammoet, met dikke haren en mooie slagtanden. Is dat haar jonkie? En op een rots staat een sabeltandtijger. Net echt! Alsof hij elk moment van zijn rots kan springen.

In het museum kun je ook zien én beleven hoe Noezal leefde. Verkleed je als een Neanderthaler. Jaag op een mammoet! Nee, geen echte, maar eentje op een scherm.

Dat is best spannend en knap lastig. Als Dr. Zeepaard richting de mammoet krauwelt, doet hij dat eerst niet stilletjes genoeg. De mammoet hoort iets en spitst zijn oren. Adem inhouden, niks verroeren, langzaam verder kruipen en dan... Yes, gelukt! Vanavond eten we mammoetbiefstuk.

Op een échte mammoet jagen, dat moet pas echt gevaarlijk zijn geweest. Met zijn allen speren prikken, en dan maar hopen dat je niet onder de poten van het briesende beest terecht komt.

Best knap, van Noezal. Hij maakte ook zijn gereedschappen zelf. En in de hoek staat zijn tent, van rendierhuiden. Ervoor ligt een cirkel van stenen, om op te zitten.

„Afblijven”, roept een moeder tegen haar zoontje. „Daar mag je niet in!” Maar dat klopt niet. Dr. Zeepaard zit al binnen. Lekker warm. Hier is geen plek voor kou, sabeltandtijgers of strenge moeders.

Zouden Neanderthalers elkaar hier ’s avonds verhalen hebben verteld? Of zongen ze misschien liedjes voor elkaar?

Lucas Brouwers

De tentoonstelling ‘IJstijd!’ is in het Natuurmuseum Brabant in Tilburg te zien. Toegang €9, kinderen €6,50

    • Lucas Brouwers