‘In Spaans voetbal worden jaarlijks acht duels gefixt’

Wie zich schuldig maakt aan omkoping in het voetbal, moet volgens de voorzitter van de Spaanse Primera División levenslang worden geschorst.

Het beïnvloeden van voetbalwedstrijden door mensen om te kopen gebeurt heus niet alleen in de tweede divisie van Thailand. Javier Tebas, voorzitter van de Spaanse primera división, heeft gisteren tegen de BBC’s World Football Show gezegd dat er elk seizoen tussen de acht en tien wedstrijden worden beïnvloed in de hoogste twee Spaanse divisies.

Een verrassing is het niet, want afgelopen seizoen vond er al grootschalig onderzoek plaats naar matchfixing in Spanje. Tebas bepleitte tegenover de BBC een levenslange schorsing voor iedereen die bij matchfixing betrokken is. De internationale maffia zou volgens Tebas hoofdschuldige zijn aan het probleem.

Matchfixing draait om weddenschappen op sportwedstrijden. Bij wedkantoren op internet kunnen gokkers inzetten op de uitslagen van wedstrijden in de hele wereld, maar ook op triviale zaken als de eerste gele kaart of corner in een wedstrijd. Geregeld wordt geprobeerd het wedstrijdverloop te beïnvloeden.

Volgens Tebas zijn het niet alleen spelers in geldnood die ontvankelijk zijn voor omkoping. Ook dikbetaalde vedettes zouden eraan meedoen.

Een wedstrijd die vorig seizoen van matchfixing werd verdacht, was de winst van Deportivo La Coruña op Levante. Op 13 april won de thuisclub met 4-0, waarvan de eerste drie treffers al binnen een half uur waren gemaakt. Levante-speler Javier Barkero beschuldigde enkele van zijn medespelers ervan dat ze die doelpunten niet hadden geprobeerd te verhinderen.

Eerder in de BBC-uitzending had Ron Noble, hoofd van de internationale politieorganisatie Interpol, gezegd dat de autoriteiten wereldwijd achterlopen bij het bestrijden van matchfixing. „De technieken van de mondiale goksyndicaten zijn zo alomtegenwoordig en geraffineerd dat het onmogelijk is om te weten hoe diep het probleem nu gaat.”

Ook in Nederland is al een aantal keren sprake geweest van matchfixing. Vooral bij duels in de eerste divisie zouden ‘belchinezen’ zijn gesignaleerd op de tribunes. Oud-prof Erik Tammer meldde dat hij weleens was benaderd om een wedstrijd opzettelijk te verliezen. En vorige maand kwam weekblad Voetbal International met vier concrete duels uit 2009 die in de eerste divisie zouden zijn gemanipuleerd. De KNVB heeft die duels doorgespeeld aan de Europese voetbalbond UEFA, maar die kon niets onregelmatigs ontdekken.

In februari van dit jaar rapporteerde Europese opsporingsorganisatie Europol dat er 425 mensen worden verdacht van matchfixing in Europa, onder wie vijf Nederlanders. Dit zou slechts het „topje van de ijsberg” zijn. Het zou onder meer gaan om wedstrijden in de Champions League en om EK- en WK-kwalificatiewedstrijden. Concrete wedstrijden of namen van betrokkenen werden niet genoemd.