Honderdduizenden inwoners India geëvacueerd wegens reuzencycloon

Indiase vrouwen en kinderen schuilen voor de naderende cycloon, hier in Gopalpur.
Indiase vrouwen en kinderen schuilen voor de naderende cycloon, hier in Gopalpur. Foto AFP / Asit Kumar

Honderdduizenden inwoners van India zijn of worden geëvacueerd vanwege de naderende reuzencycloon Phailin. Die heeft zich volgezogen tot hij bijna de hele Golf van Bengalen vulde, en stevent nu af op de oostelijke deelstaten Orissa en Andhra Pradesh. Phailin komt waarschijnlijk vanavond aan land, meldt persbureau AP.

De cycloon bereikt de oostelijke deelstaten Orissa en Andhra Pradesh vanavond vermoedelijk als eerste. De autoriteiten hebben er de viering van religieuze feestdagen afgelast en leggen noodvoorraden aan. Het leger staat in beide deelstaten paraat om mensen te redden en hulp te verlenen. Inwoners van een veertigtal bedreigde dorpen zijn met vrachtwagens en bussen naar elders gebracht. Ze bivakkeren zolang in scholen en andere overheidsgebouwen.

In Bhubaneshwar, de hoofdstad van Orissa die zo’n zestig kilometer van de kust ligt, was de lucht vanochtend bijna zwart van kleur. Rukwinden deden palmbomen heen en weer bewegen en het zeewater trok langzaam het binnenland in door de hevige regenval, aldus AP.

Hieronder een kaart van India met daarop aangegeven Bhubaneshwar:


View Larger Map

Vrees voor uitval stroom en onbegaanbare wegen

De Indiase Weerkundige Dienst waarschuwt dat Phailin een “zeer zware cycloon” is, die windsnelheden tussen de 210 en 220 kilometer per uur kan bereiken. Als de monsterstorm niet aan kracht verliest voor hij aan land gaat moet India vrezen dat op tal van plaatsen de stroom uitvalt en verbindingslijnen worden verbroken. Ook wegen en spoorlijnen raken volgens de meteorologen waarschijnlijk onbegaanbaar. Veel landbouwgewassen zullen het natuurgeweld niet overleven.

India werd eerder getroffen door cyclonen. Zo maakte een reuzencycloon in 1999 meer dan 10.000 slachtoffers in Orissa.