Zoen gerust na zege in Sotsji

Nederlandse sporters moeten zich tijdens de Olympische Spelen van Sotsji, in februari volgend jaar, geheel vrij voelen in hun seksuele geaardheid. Een zoen aan de partner na het winnen van een medaille hoort bij het leven, vindt Maurits Hendriks, chef de mission van de Nederlandse ploeg. „Dat hoort gewoon bij het vieren van succes. Dat zal overal moeten kunnen. Dus ook in Rusland. Als dat ter discussie zou komen, zorg ik ervoor dat die persoon dat daar probleemloos kan doen. Daar ben ik dan voor”, zegt Hendriks in Sport Nazomergasten, dat zaterdag wordt uitgezonden bij NOS Langs de Lijn.

De technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF vindt dat er wel een grens is. „Je mag nooit het team gebruiken om jouw persoonlijke overtuiging uit te dragen. Dat heeft niets te maken met Rusland, maar met onderdeel zijn van een team. Daar is het team niet voor.”

Rusland krijgt veel kritiek van mensenrechten- en homorechtenbewegingen, omdat een wet is aangenomen die de propaganda van ‘niet-traditionele seksuele relaties’ strafbaar stelt. (Novum)