‘Hij steunde mij toen mijn tweede man stierf

Nella Barsingerhorn en Karel Schaeffer waren zeven jaar getrouwd en hebben samen twee zoons.

None

„Ik ontmoette Karel in een studentenkroeg, in 1979. Hij studeerde geneeskunde, ik werkte in een ziekenhuis. We werden verliefd. Hij was sportief en vrolijk, een innemende persoonlijkheid. Daar viel ik op.

„We trouwden in 1982 en kort daarop kwam onze eerste zoon. Maar het was niet zo makkelijk allemaal. Karel moest keihard studeren en we werkten allebei ook nog eens fulltime. We hadden het zo druk, we zagen elkaar nauwelijks en langzamerhand groeiden we uit elkaar. Toen hij op een gegeven moment wel erg vaak nachtdienst had, stelde ik hem de klassieke vraag: heb je een ander? En hij zei ja.

„Mijn wereld stortte in. Al die tijd had ik gedacht: als die zware jaren voorbij zijn, krijgen we een mooi leven. En nu ging hij met iemand anders door. Dat vond ik heel erg. Maar omwille van onze twee zoons heb ik toch mijn best gedaan de relatie goed te houden. In het begin ging dat niet zo soepel, toen heb ik me wel eens staan verbijten aan het aanrecht. Want ik droeg de verantwoordelijkheid en hij was de feestvader.

„Toen hij voor de tweede keer ging scheiden, vertelde hij mij dat als eerste. Hij stortte echt zijn hart bij mij uit: dat hij het moeilijk vond om over problemen te praten en dat daarom zijn relaties strandden. Dat hij veel respect voor mij had. Ik dacht: waarom heb je dit niet eerder gezegd? Waarom hadden we niet eerder zo’n verstandhouding? Het was te laat om opnieuw te beginnen, maar we zijn sindsdien wel betere vrienden.

„Hij is de vader van mijn kinderen en ik zal altijd van hem houden. Ik was er voor hem toen hij ernstig ziek werd, hij steunde mij toen de man met wie ik inmiddels was getrouwd, overleed. Hij is nog steeds die innemende jongen van toen, maar ik wilde een partner die er voor mij was, en dat kon hij niet zijn. Hij heeft er wel van geleerd, hoor. Met zijn nieuwe vriendin doet hij het anders. En het grappige is dat we daar ook nog over kunnen praten.”