Het vertrouwen van de kiezer, eh klant, herstellen

SNS Reaal heeft een nieuwe persvoorlichter. Wéér een CDA’er.

Jeroen de Graaf, spindoctor van toenmalig premier Jan-Peter Balkenende, ging in augustus 2011 als eerste christen-democraat bij de bank aan de slag. Hij werd er directeur communicatie. Een half jaartje later maakte Chantal van den Berg de overstap, nadat zij maar liefst acht jaar als persvoorlichter voor de Tweede Kamerfractie van het CDA had gewerkt. Zelf was ze ook nog een tijdje politiek actief, als gemeenteraadslid in Heemstede. En anderhalve week geleden verruilde ook Hilbert Bredemeijer het CDA voor SNS Reaal. De 29-jarige Bredemeijer werkte de afgelopen jaren als voorlichter voor het CDA in de Tweede Kamer en fractievoorzitter Sybrand Buma.

Wat moeten al die CDA’ers toch bij SNS Reaal? Van opportunisme lijkt geen sprake, je zou eerder zeggen dat ze het ene zinkende schip voor het andere hebben verruild. Het CDA wordt bij iedere verkiezing verder gedecimeerd, het noodlijdende SNS moest worden gered door de staat.

Bestudering van het ‘visiefilmpje’ van SNS Reaal – hee, met een fietser langs de dijk, wanneer zagen we Buma ook alweer op zijn racefiets langs de akkers sjezen? – leert dat de missie van SNS veel lijkt op die van het CDA. SNS wil „het vertrouwen van de klant herstellen”. Klinkt bekend. SNS „slaat een nieuwe weg in”. Misschien kan de bank het CDA de weg wijzen? SNS „vindt zichzelf opnieuw uit’. Daar zijn de christen-democraten al sinds Paars mee bezig.

Misschien kunnen SNS en CDA best practices uitwisselen? De voorlichters hebben nog wel wat telefoonnummers.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen