‘Het hoofdgerecht is het piekmoment van de dag’

Timo Lut

(54) en

Ingrid Eradus

(51) hebben een bed & breakfast in Diever. Ingrid bedenkt door de week alvast wat Timo allemaal in het weekend kan doen Timo: „Tegenstribbelen helpt niet. Ze is goed in voet bij stuk houden.”

None

‘Tegenstribbelen helpt niet’

Timo: „Er zijn altijd klusjes bij ons te doen. Buiten op het land of binnen meubels repareren of haakjes ophangen. Ingrid heeft daar een ander urgentiegevoel bij dan ik.”

Ingrid: „Ik bedenk dan door de week alvast wat Timo allemaal in het weekend kan doen.”

Timo: „Tegenstribbelen helpt niet. Dan moeten er bijvoorbeeld wat struiken worden verplaatst en probeer ik van alles te verzinnen zodat het toch niet hoeft. Maar ze is goed in voet bij stuk houden.”

Ingrid: „Ik laat hem dan even mopperen, want ik weet dat hij het uiteindelijk toch wel gaat doen.”

Timo: „Zodra ik ermee begin ga ik door, want dan moet het af ook.”

‘Ik wilde mijn baan niet opzeggen’

Ingrid: „We zijn tien jaar geleden met onze bed & breakfast begonnen. Ik doe het meeste werk, Timo heeft een baan. Hij helpt ’s avonds en in de weekenden.”

Timo: „Oorspronkelijk was het plan de bed & breakfast helemaal samen te runnen. Maar ik wilde mijn vaste baan niet zomaar opzeggen. Nu doe ik het allebei, na mijn werk help ik mee. Als je heel uithuizig bent, is leven op deze manier niet geschikt. Wij werken soms zeven dagen in de week, en in het hoogseizoen kunnen we niet lang op vakantie.”

Ingrid: „Het is goed zo. Het past bij ons, we blijven graag thuis. We halen veel voldoening uit het anderen naar de zin maken.”

Timo: „We hebben ook in Amsterdam gewoond, daar leef je toch heel anders. Willen we nu iets doen, dan moeten we echt op stap. Voor ons niet erg, maar voor de kinderen is dat natuurlijk wel minder. Gasten zeggen het ook wel eens: enig om hier te zijn voor een weekend, maar we zouden hier niet willen wonen.”

Ingrid: „Ze komen hier speciaal voor het wandelen of fietsen. Wij nemen ons vaak voor om als het rustig is, lekker te wandelen. Maar uiteindelijk doe je dat toch niet zo vaak als je zou denken. Je bent namelijk altijd al in de buitenlucht, de behoefte is er minder.”

Timo: „Volgens mij wandelt of fietst ook bijna niemand uit de omgeving, dat doen alleen de toeristen. Veel mensen hebben hier land, daar is altijd wel wat op te vegen of maaien.”

‘Ze is heel perfectionistisch’

Ingrid: „Ik heb jarenlang in de horeca gewerkt. Ik heb een koksopleiding gedaan, maar wilde geen kok worden. Dat is zo’n zwaar vak. Ik was ook niet gedreven genoeg om daar alles voor opzij te zetten en wist al dat ik een gezin met kinderen wilde. Maar ik heb altijd van koken gehouden. Onze gasten kunnen bij mij een diner boeken, in een drukke week gebeurt dat zo’n vier keer. Dan doe ik ’s middags de boodschappen en begin ik rond 16.00 uur met koken.”

Timo: „Ingrid is de baas in de keuken. Ik kom rond half zeven thuis van werk, eet snel en word ingeschakeld. Dan is het verstandig om niet tegen te spreken. Ze is heel perfectionistisch, het moet goed warm op tijd weg. Vooral het hoofdgerecht is spannend.”

‘Na het hoofdgerecht ontspannen’

Ingrid: „Dat is ons piekmoment van de dag, ik schakel soms de hele familie in. Maar zodra het hoofdgerecht weg is, kunnen we ontspannen. Dan zeggen we tegen elkaar: zo, dat was het weer. Ik ben ook vaak druk met jam maken. En chutneys. En we hebben zoveel appels, ik zou elke dag een appeltaart kunnen bakken.”

Ingrid: „Ik realiseer me dat het niet lang meer duurt voor de kinderen echt allemaal de deur uit zijn. Onze twee oudsten studeren en komen in het weekend nog thuis, dan probeer ik gezellig te gourmetten. En elke zondagochtend ontbijten we uitgebreid met croissantjes en jus d’orange.”

Timo: „We hebben de bed & breakfast al tien jaar, de kinderen waren klein toen we begonnen, dus ze weten niet beter. Al heb ik wel eens het gevoel dat het lastig voor ze is dat het vaak om de gasten draait. Je kan na het uitgaan niet met veel lawaai thuiskomen.”

Ingrid: „Toen de kinderen klein waren was het juist fijn voor ze, ik was altijd thuis. Nu ze bijna allemaal uit huis zijn heb ik opeens meer ruimte voor mezelf. Ik ben nu meer aan het experimenteren met koken, of pak net wat vaker de auto om met de honden het bos in te gaan. Ik kan ook steeds beter even wandelen zonder mijn telefoon mee te nemen.”

‘We wilden allemaal dieren’

Ingrid: „Qua schoonmaken heeft niemand een eigen taak. Ik doe het de hele dag door.”

Timo: „Ik doe met name al het werk buiten, de dieren verzorgen en onkruid wieden. We waren typische westerlingen die ‘buiten’ gingen wonen toen we hierheen kwamen. We vonden het leuk om allemaal dieren aan te schaffen, en zagen nog helemaal niet in hoeveel werk dat was. We wilden ook een moestuin, en bedachten uit de losse pols dat 10 bij 10 meter wel een mooi formaat was. Hele weekenden zijn we bezig geweest om de grond om te ploegen.”

Ingrid: „Die moestuin is nu weg. Dat komt misschien later wel weer, als er meer tijd is.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar werk@nrc.nl

    • Charlotte van ’t Wout