Granaten ingeslagen bij hotel OPCW-inspecteurs in Syrië

Het Four Seasons Hotel in Damacus, waar de inspecteurs van de VN en de OPCW verblijven. Foto Reuters / Khaled al-Hariri

Twee mortiergranaten zijn vanmiddag ingeslagen bij een hotel in Damascus waar inspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en medewerkers van de VN verblijven. Dit hebben de Syrische staatsmedia en een hotelgast gemeld volgens persbureau AP.

Een meisje van 8 werd gedood en elf mensen raakten gewond, berichtte het Syrische staatspersbureau SANA. Een granaat sloeg in vlak bij een school en de andere kwam op het dak van een gebouw terecht. In en bij het Four Seasons Hotel, dat op ongeveer 300 meter van de plek van de inslag ligt, vielen geen slachtoffers.

Syrische opstandelingen bestoken wijken van de hoofdstad die in handen zijn van het regeringsleger vaker vanuit de voorsteden van Damascus. Vorige week vielen bij een gelijksoortige aanval acht doden.

OPCW-inspecteurs in Syrië om gifgasarsenaal te vernietigen

De komende acht maanden zullen zo’n honderd specialisten van de VN en de OPCW, die gisteren de Nobelprijs voor de Vrede won, het Syrische gifgasarsenaal moeten ontmantelen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon schreef maandag in een brief aan de VN-Veiligheidsraad dat het een extreem gevaarlijke operatie is, “die eenvoudigweg nog nooit eerder is geprobeerd” en die zonder “constante, oprechte betrokkenheid van de Syrische autoriteiten” nooit zal slagen.

Sinds vorig weekend is al een eerste team aan het werk in Syrië. Onder hun toezicht hebben Syrische militairen met behulp van slijptollen en vlammenwerpers zondag al wat materiaal vernietigd of onklaar gemaakt, zoals raketladingen, bommen en materiaal voor het mixen van chemicaliën en het vullen van wapens.

Ban stelt een gezamenlijke missie voor, waarbij specialisten van de VN zich bezighouden met veiligheid, logistiek, communicatie en coördinatie. De OPCW zal de leiding hebben over de technische aspecten van de ontmanteling. Wapenexperts van de organisatie zullen de inventaris van het arsenaal die Syrië heeft overlegd verifiëren, inspecties uitvoeren en toezicht houden op de vernietiging.

    • Pim van den Dool