‘Fouten in affaire met tongzoen Meerssen’

Waarnemend burgemeester Hans Schmidt van Meerssen heeft grote fouten gemaakt nadat wethouder Jo Dejong (Partij Jo Dejong) moest aftreden vanwege een tongzoen met een vrouwelijke ambtenaar. Dat blijkt uit een gisteren openbaar gemaakt onderzoeksrapport. Dejong pleegde uiteindelijk zelfmoord.

Volgens onderzoeker Jean Engelen handelde de VVD’er Schmidt niet zorgvuldig en schond hij de vertrouwelijkheid. Met zijn woordvoering droeg hij ook bij aan een eenzijdige beeldvorming over Dejong. Het rapport raadt wel aan Schmidt te laten zitten totdat er een nieuwe burgemeester is benoemd. Een motie van wantrouwen kreeg gisteravond geen meerderheid.

Ook de gemeenteraad liet steken valle, onder meer met een verklaring dat nooit meer met Dejong zou worden samengewerkt. Volgens het onderzoek kan niemand de zelfmoord direct worden aangerekend. Sinds de affaire besturen twee wethouders van buiten de gemeente. Het rapport raadt aan om dat nog vier en mogelijk acht jaar zo te laten. De lokale politiek torst nog te zeer de last van het verleden mee.