Even fixen en weer door

FOTO AFP / WANG ZHAO
FOTO AFP / WANG ZHAO

Zo doen ze dat dus. Niet uitstappen, niet afstappen. Wel even één voet losklikken van het pedaal, en wel even stilstaan. De volgwagen en renner van Team Saxo-Tinkoff waren kennelijk in een voorzichtige bui, want doorgaans worden er ook onder het rijden de meest halsbrekende toeren uitgehaald. Vaak genoeg wordt er in volle vaart iets aangedraaid of een onderdeel vervangen, hangend uit het zijportier.

Gisteren is de Ronde van Beijing begonnen, met een etappe van 190,5 km die liep van de stad Shunyi naar Huairou, ten noordoosten van de Chinese hoofdstad. Etappewinnaar was de Noor Thor Hushovd, die als winnaar van de massasprint uit de bus kwam na een overwegend vlakke koers.

De Ronde van Beijing duurt nog tot dinsdag: dan ligt de start op het Plein van de Hemelse Vrede en finishen de renners bij het ‘Vogelnest’, het stadion dat gebouwd werd voor de Olympische Spelen van 2008.