DNB laat Amerikaanse partij vastgoed van banken onderzoeken

Een kantoorpand te huur in Leidschendam-Voorburg.
Een kantoorpand te huur in Leidschendam-Voorburg. Foto ANP / Valerie Kuypers

De Amerikaanse vermogensbeheerder Blackrock is sinds deze week de vastgoedportefeuilles van vrijwel alle Nederlandse banken aan het doorlichten, in opdracht van De Nederlandsche Bank (DNB). Het onderzoek moet dit jaar zijn afgerond, bevestigen bronnen aan NRC Handelsblad.

Eerder dit jaar onderzocht DNB al de manier waarop de banken het vastgoed beheren, nu wordt de waarde ervan bepaald. Het onderzoek kan verstrekkende gevolgen hebben als blijkt dat banken hun vastgoedleningen moeten afwaarderen.

De vastgoedleningen van bank en verzekeraar SNS Reaal worden volgens betrokkenen niet onderzocht omdat dit een jaar geleden al gebeurd is. Het adviesbureau Cushman & Wakefield waardeerde de portefeuille een stuk lager dan de bank zelf. Kort erna werd de bank genationaliseerd.

Zorgen over toegankelijkheid gevoelige informatie

Banken zijn niet geheel gerust op de uitkomsten. Onbekend is hoe de vastgoedportefeuilles gewaardeerd zullen worden. Een betrokkene: “Ze komen hier binnen met een mannetje of twintig, hebben een hele lijst vragen en Excelsheets en daar komt dan iets uit rollen. Voor ons is het een blackbox.” Een bankier bij een andere bank vindt het zorgelijk dat marktpartijen toegang hebben tot gevoelige informatie. Blackrock maakt weer gebruik van de diensten van onder meer adviesbureau CBRE. De banken zelf huurden taxateurs in om informatie tijdig te leveren.

DNB kondigde het onderzoek deze zomer aan. Het loopt vooruit op de Europese ‘asset quality review’ waarbij banken in het geheel worden doorgelicht, voor zij kunnen toetreden tot een Europees bankenfonds. Het fonds is bedoeld om in noodgevallen een bank te redden. Banken moeten tekorten aanvullen voordat ze ervan deel kunnen uitmaken.