De bouw ligt even stil, ook op hoofdkantoor van BAM

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

Het piept en kraakt in de bouw. Niet door cementmolens of hijskranen – die staan juist stil. Het gebrek aan opdrachten trekt een zware wissel op bouwend Nederland, faillissementen zijn aan de orde van de dag.

Ook BAM (7 miljard omzet, 25.000 werknemers), de grootste bouwer van het land, zwoegt. De omzet daalt al vijf jaar op rij, de laatste drie jaar had BAM een negatief bedrijfsresultaat. Het bedrijf in Bunnik kondigde onlangs een extra sanering van 500 banen aan, bovenop een reorganisatie die al 650 banen kost.

Commissaris André Baar, jarenlang baas van NBM-Amstelland dat in BAM opging, maakt de laatste herstructurering niet meer mee. Hij bereikte in april de maximale termijn: hij was driemaal voor vier jaar als commissaris benoemd. Twaalf jaar Baar, zeg maar. Hij was van bijzonder kaliber. Ooit begonnen als leerling-timmerman en opgeklommen tot bestuursvoorzitter. Die vervang je niet zomaar.

Dat was ook de verdediging van president-commissaris Peter Elverding toen een aandeelhouder zich deze lente verongelijkt afvroeg waarom er nog geen opvolger voor Baar was. Dit vertrek had de onderneming toch jaren kunnen zien aankomen? Kandidaten met een soortgelijke loopbaan als Baar zijn moeilijk te vinden, was de boodschap.

Je moet maar durven, een commissaris missen in tijden dat het erom spant. Maar hij is gevonden. Op 20 november wordt in een buitengewone aandeelhoudersvergadering de Belg Jean-Pierre Hansen voorgesteld, hoogleraar, oud-topman van energiebedrijf Electrabel.

Eerst de timmerman, dan de elektricien.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester