Buma niet blij met ‘uitruilakkoord’ - SP en PVV hekelen bezuinigingen

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma is niet tevreden over het begrotingsakkoord dat het kabinet gisteravond heeft gesloten met D66, ChristenUnie en de SGP. Het kabinet gaat met dit “uitruilakkoord” door op de vorig jaar gekozen weg, liet hij gisteravond weten.

De onderhandelaars van coalitie en oppositie poseerden gisteravond na de presentatie van het begrotingsakkoord.
De onderhandelaars van coalitie en oppositie poseerden gisteravond na de presentatie van het begrotingsakkoord. Foto ANP / Martijn Beekman

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma is niet tevreden over het begrotingsakkoord dat het kabinet gisteravond heeft gesloten met D66, ChristenUnie en de SGP. Het kabinet gaat met dit “uitruilakkoord” door op de vorig jaar gekozen weg, liet hij gisteravond weten.

“Kern van het beleid blijft ook met dit akkoord het verhogen van de belastingen in 2014 met 2,2 miljard euro”, reageert hij. Buma zat tot vorige week aan de onderhandelingstafel. Hij stopte daarmee, omdat de onderhandelaars onvoldoende tegemoet kwamen aan zijn wens om de lasten flink te verlagen.

Het gisteren gesloten akkoord is slecht voor banen en voor de Nederlandse economie, stelt hij. De nieuwe belastingmaatregelen, zoals een taks op leidingwater, noemt hij een verslechtering. Buma is blij dat de bezuinigingen op gezinnen minder hard uitvallen, net zoals die op defensie. “Dat is goed, maar de som der delen blijft een uitruilakkoord dat Nederland niet sterker uit de crisis zal brengen.”

Buma vindt het spijtig dat niet is gekozen voor belastingverlaging, het stoppen met nivelleren en het verkleinen van de overheid. Alleen dat levert structureel banen op en maakt Nederland sterker, aldus de CDA-leider.

GroenLinks: omslag naar duurzame economie blijft uit

GroenLinks-leider Bram van Ojik, die tot een paar dagen geleden aan tafel zat met de partijen die het akkoord hebben gesloten, zei gisteravond dat het kabinet eindelijk kan beginnen met regeren, hoewel hij kritisch is over de manier waarop de pijn van de bezuinigingen wordt verdeeld:

“Het is goed dat er extra in onderwijs geïnvesteerd wordt en dat de bezuiniging op zelfstandigen wordt teruggedraaid. Betreurenswaardig is het dat het kabinet blijft focussen op 6 miljard extra bezuinigen en dat een fundamentele omslag naar een duurzame economie uitblijft.”

Twitter avatar groenlinks GroenLinks #Bezuinigingsakkoord maakt geen fundamentele omslag naar duurzame economie. Grootste milieuvervuilende bedrijven worden niet aangepakt.
Twitter avatar groenlinks GroenLinks Meest kwetsbaren worden door honderden miljoenen extra bezuinigingen op zorg en sociale zekerheid hard geraakt in het #bezuinigingsakkoord

SP-leider Roemer hekelt harde bezuinigingen

SP-leider Emile Roemer betreurt het dat in het begrotingsakkoord de harde bezuinigingen overeind blijven. En de rekening wordt linksom of rechtsom betaald door gewone mensen, aldus Roemer in een reactie op het akkoord. Volgens Roemer brengt het akkoord geen fundamentele verandering in de politieke koers van dit kabinet. Het is “bijsturen op de verkeerde weg”:

“Een afwastaks om gratis schoolboeken te betalen en ook nog eens een half miljard euro weghalen op de zorg. Dat is schuiven met geld, maar niet de koerswijziging die nodig is om de crisis te keren.”

De coalitiepartijen en D66, de ChristenUnie en SGP hebben “te eenzijdig” aangestuurd op bezuinigingen en niet op het herstellen van vertrouwen in de economie. “Het is precies de reden dat wij aan deze onderhandelingen niet mee hebben gedaan. We moeten geen pleisters plakken op fundamenteel foute politiek.” In deze tijd moet er juist worden geïnvesteerd en moet de koopkracht van mensen worden hersteld, aldus Roemer.

De SP-voorman is wel blij dat de bezuinigingen voor weduwen en nabestaanden zijn geschrapt en dat de versobering van de zelfstandigenaftrek deels is gerepareerd. “Ik ben daar oprecht blij mee, maar ik zie tegelijk dat op andere plaatsen juist fors harder wordt bezuinigd.” Het is met de ene hand geven en met de andere hand nemen, aldus de socialist.

Wilders: akkoord is een historische blunder

PVV-leider Geert Wilders zette het akkoord gisteravond in een reactie weg als een “historische blunder”:

“Dit akkoord is gerommel in de marge. Rutte kan 99 procent van zijn agenda blijven uitvoeren. Het slopen gaat dus keihard door. Het nivelleren gaat door. Het kapotbelasten gaat door. Het afbreken van de zorg gaat door. Dit akkoord lost de crisis niet op. Brussel eist 6 miljard en Brussel krijgt 6 miljard. Het is een historische blunder.”

ZZP’ers blij met nieuwe begroting

De Vereniging van Zzp’ers noemde het begrotingsakkoord gisteravond een opsteker voor zelfstandigen zonder personeel. “Eindelijk zijn zzp’ers uit de gevarenzone waarin ze door het kabinet waren gemanoeuvreerd.”

In de nieuwe begroting voor volgend jaar wordt de afschaffing van de zelfstandigenaftrek volledig teruggedraaid. Dat scheelt driehonderd miljoen euro aan lasten voor zzp’ers. De verlenging van de lagere btw op verbouwingen en renovaties tot eind 2014 is volgens de vereniging ook goed voor eenmanszaken. (Novum)