Bankspaarder verkwanselt vrijheid

Ik heb een spaarrekening om daar over acht jaar, op mijn 67ste, mijn pensioenuitkering mee aan te vullen. Wat zijn de voor- en nadelen van een bankspaarproduct ten opzichte van een spaarrekening?

None

Sparen of banksparen? Die ene lettergreep maakt een wereld van verschil. Het werkwoord ‘banksparen’ klinkt namelijk onschuldiger dan het is. Zeg liever ‘geblokkeerd sparen’ of ‘bancaire lijfrente’. Want bij banksparen krijg je in ruil voor fiscale voordelen een Mount Everest aan fiscale regels cadeau. Banksparen is ook duurder dan gewoon sparen. Denk dus goed na voor je vrij besteedbare euro’s in een bankspaarproduct beklemt.

Zoals je wespen vangt met limonadesiroop, zo lok je mensen met fiscaal voordeel. Dat verklaart de populariteit van geblokkeerd sparen. Je inleg mag je tot een grens aftrekken van je belastbaar inkomen. Die grens is je ‘jaarruimte’ of ‘reserveringsruimte’. Ook betaal je geen vermogensrendementsheffing over je bankspaarproduct.

Deze fiscale medaille heeft een dure keerzijde. Dat begint bij de opening van een bankspaarproduct. De (advies)kosten daarvan lopen van 14,50 euro voor rekeninghouders van ING tot zo’n 1.000 euro bij de duurste raadgevers. Of je advies nodig hebt, is trouwens de vraag. Op www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/lijfrentepremie/ kun je je jaar- en reserveringsruimtezelf becijferen. Maar zelfs zonder advies heft je bank vaak 100 of 200 euro bankspaar-entree.

Gaat je bancaire lijfrente uiteindelijk uitkeren, dan staat de fiscus met een belastingaanslag plus uitkeringseisen op de stoep. Zo moet je bankpensioen in principe ingaan tussen je 65ste en 70ste verjaardag, en vaste en gelijkmatige uitkeringen doen. Wil je voor je 65ste een uitkering, dan moeten die verplicht doorlopen tot je 85ste. De uitkeringsperiode moet minimaal vijf jaar zijn als je jaarlijks hooguit 20.953 euro krijgt uitgekeerd. Vang je meer, dan is de uitkeringsfase minimaal 20 jaar. Verder mag je het tegoed niet schenken of verpanden. Ineens laten uitkeren, kan alleen als je minder dan 4.242 euro hebt gespaard. Anders betaal je naast de inkomstenbelasting 20 procent revisierente over de hele uitkering. Maximaal dus 72 procent. Sommige banken rekenen trouwens bij uitkering nogmaals kosten. Wat een geschraap en gedoe allemaal.

Toch is banksparen niet altijd een afrader. Voor je ontslagvergoeding, woekerpolis of fiscale oudedagsreserve kan het een acceptabele oplossing zijn. Maar ga geen heerlijk, vrij besteedbaar spaargeld opsluiten in een bankspaarproduct. Dan verkwansel je financiële vrijheid voor dubieus fiscaal voordeel.

    • Erica Verdegaal