Algemene Politieke Beschouwingen Eerste Kamer uitgesteld

De Eerste Kamer stelt de algemene beschouwingen uit. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer zijn uitgesteld vanwege het begrotingsakkoord dat de coalitie gisteren met drie oppositiepartijen sloot. Dat heeft voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol zojuist na overleg met de fractievoorzitters besloten na overleg met de fractievoorzitters in de Eerste Kamer.

Het is gebruikelijk dat eerst de Tweede Kamer debatteert en beslist over de wijzigingen in de begroting voordat de Eerste Kamer met het kabinet over het gewijzigde begrotingspakket in debat gaat, benadrukt Broekers-Knol in een verklaring:

“Breed leeft de opvatting dat het binnen de staatsrechtelijke verhoudingen in ons land passend is dat nu eerst de Tweede Kamer in debat gaat over de afspraken tot wijziging van de begrotingen voordat de Eerste Kamer over het hele gewijzigde begrotingspakket met het kabinet debatteert.”

Over het uitstel van het debat heeft zij contact gehad met premier Mark Rutte. De beschouwingen, waarbij de Eerste Kamer met de regering in debat zou gaan over de begroting van volgend jaar, worden waarschijnlijk verplaatst naar 29 oktober. Ze stonden gepland voor dinsdag.

    • Anouk van Kampen