AF-KLM krijgt Alitalia in schoot geworpen...

Soms zit het mee, soms zit het tegen. En bij Alitalia zit op dit moment alles tegen. In 2008 werd de Italiaanse luchtvaartmaatschappij onder regie van Silvio Berlusconi van een zeker faillissement gered door een groep banken, investeerders en grote bedrijven uit Italië. Het bedrijf werd van de beurs gehaald en de schulden deels afgewenteld op de overheid.

Vijf jaar later heeft het bedrijf – opnieuw – grote financiële problemen. Deze week werd bekend dat Alitalia de rekening voor kerosine al weken niet meer heeft betaald. Oliemaatschappij Eni maakte bekend dat het niet van plan is om Alitalia van kerosine te voorzien als de rekeningen niet worden betaald. Het gevolg: klanten vrezen een faillissement en laten de luchtvaartmaatschappij links liggen. De oplossing moet nu komen van het Italiaanse postbedrijf en een enkele bank. Zij moeten de komende tijd vele tientallen miljoenen euro’s investeren om Alitalia in de lucht te houden. Maar deze oplossing is tijdelijk, zo erkende ook premier Letta. Structureel gaat dat niet werken. En dus kijkt iedereen in Rome nu naar Air France-KLM. Vijf jaar geleden wilde de Frans-Nederlandse combinatie nog de volle prijs betalen voor Alitalia. Maar dat zit er niet meer in. AF-KLM wacht nu rustig af op het moment dat de Italianen naar hen toekomen.