143 overlevenden nieuwe scheepsramp nu in Malta

Overlevenden van de scheepsramp van gisteren worden door de Maltese marine naar het vasteland gebracht. Foto AFP / Matthew Mirabelli

Een Maltees schip heeft 143 overlevenden van de scheepsramp die zich gisteren in de Middellandse Zee voltrok naar Malta overgebracht. Ondertussen wordt nog steeds naar drenkelingen gezocht. Tot dusverre zijn de lichamen van 34 slachtoffers geborgen, zei de Italiaanse marine.

Aan boord van een Italiaans fregat bevinden zich nog meer overlevenden van het ongeluk, alsmede 180 mensen die afgelopen nacht van andere boten in het gebied zijn gehaald. Gewonden zijn met helikopters naar het Italiaanse eilandje Lampedusa overgebracht.

De Middellandse Zee is zo langzamerhand het toneel geworden van dagelijkse overtochten van migranten uit Afrika en het Midden-Oosten die samengepakt in wrakke boten op deze manier naar een EU-land proberen te komen. Vorige week vonden zeker 339 merendeels Eritrese migranten de dood toen hun vaartuig voor de kust van Lampedusa verging.

Premier Malta vreest voor ‘kerkhof’ op Middellandse Zee

Premier Joseph Mucat van Malta zei vanochtend dat de mensen wier boot gisteren kapseisde de burgeroorlog in Syrië zijn ontvlucht. Het vaartuig ging ten onder op zo’n honderd kilometer ten zuiden van Lampedusa, in de territoriale wateren van Malta. Aan boord waren zo’n 250 migranten. Mucat is bang dat de Middellandse Zee een “kerkhof” wordt en riep de EU op sneller actie te nemen om rampen met migrantenboten te voorkomen.

De Europese Commissie kondigde dinsdag een nieuwe zoek- en reddingsmissie op de Middellandse Zee aan die migrantenboten moet localiseren. De missie zou geleid moeten worden door Frontex, het Europese agentschap dat is opgericht om de buitengrenzen van de Unie te bewaken. De missie moet zich uitstrekken “van Cyprus tot Spanje”.

Italië kreeg deze week 30 miljoen euro toegezegd van de Europese Unie om vluchtelingen die de oversteek overleven te onderhouden.

    • Pim van den Dool