Zwerven is in Japan een schande en insectenlarven zijn gezond

Daklozen vrezen dat mensen geen vijf euro willen betalen voor hun nieuwe glossy, maar de inhoud is het geld waard.

None

‘Ik ben bang dat mensen hem te duur vinden”, zegt Roeland, al twintig jaar verkoper van de daklozenkrant, op dit moment in winkelcentrum Hoog-Catharijne . Collega Willem is ook al niet blij. „Het kan wel een mooi magazine zijn, maar dit is wat ik er van denk.”

De daklozen zelf moeten nog even wennen aan STRAAT, de eenmalige glossy die zij vanaf vandaag proberen te verkopen op de stoep voor de supermarkt. Vijf euro kost het blad, tegen twee voor de normale, dunnere daklozenkrant, die overigens gewoon blijft bestaan. De samenstellers, de redacties van de straatkranten in Utrecht en Amsterdam, zijn zelf ook voorzichtig: „Mocht het een succes worden, dan overwegen we om het vaker te doen.”

Al dat voorbehoud is nergens voor nodig, want STRAAT is de vijf euro, waarvan de helft naar de verkoper gaat, best waard. Het bevat interviews met Claudia de Breij („een glamourdame ben ik helemaal niet, maar ik ben ook geen straatmeid”) en Trijntje Oosterhuis. Maar ook met Saskia Assies. Zij leefde jarenlang op straat nadat ze arts was geweest, een beroep dat niet bij haar paste. „Ik had eigenlijk letterkunde moeten studeren. Maar een lerares zei tegen mij dat ik ambitieus was. Daar schrok ik enorm van. Ik denk dat ik het verkeerd begrepen heb.”

Er is genoeg variatie in het blad, met geinige infographics (‘recept voor sociaal ondernemen’) en zelfs modereportages met de kleding van Granny’s Finest; hippe designerbreisels gemaakt door bekwame oma’s.

Mooi is een fotoreportage uit Japan, waar dakloos zijn een schande is. Om zich af te schermen van de buitenwereld bouwen de zwervers overal op straat en in parken hutjes van blauw zeil, keurig netjes gespannen – „aangeveegde armoede, huiselijkheid om de eer te redden”.

De culinaire rubriek kan nog van pas komen voor de verkopers van de glossy. Hij handelt over Gefundenes Fressen: in het wild bijeen gesprokkeld voedsel. Insecten hebben veel voedingswaarde. „Vooral larven zijn gezond”, aldus de stadsecoloog. Het water uit de gracht kun je zuiveren door het koken en dan te filteren in een koffiefilter met watten. En ‘verkeersdoden’ als konijnen zijn een traktatie. „Gewoon oppakken en goed ruiken, je neus bedondert je niet.”

Ook volgt STRAAT Thea (63) en Floris (61), die al 43 jaar samen zijn en ook gezamenlijk de daklozenkrant verkopen. Zij mochten met het ‘Drugspastoraat’ mee op reis naar Lourdes. Erg onder de indruk van de heilige plek zijn ze niet. Wel lekker pragmatisch: „Niet dat we in wonderen geloven, we wilden er gewoon eens tussenuit.”

    • Janna Laeven