Wilders wil debat over akkoord met Rutte

De Tweede Kamer bereidt zich voor op een debat met premier Rutte als het kabinet een akkoord bereikt met D66, ChristenUnie en SGP. PVV-leider Wilders heeft gezegd zo’n debat aan te vragen; andere oppositiepartijen die niet met het kabinet onderhandelen, neigen ernaar dit verzoek te steunen.

Normaal verdedigt alleen de minister van Financiën de begroting voor het komende jaar tijdens de algemene financiële beschouwingen. Dit debat wordt doorgaans in de week na Prinsjesdag gehouden, maar is tot twee keer toe uitgesteld vanwege de gesprekken tussen kabinet en oppositie.

Gisteren onderhandelden Rutte en minister Dijsselbloem opnieuw tot diep in de nacht met de fractieleiders van D66, ChristenUnie en SGP. De gesprekken gingen voornamelijk over de verwerking van de wensen van deze drie partijen in het extra bezuinigingspakket van ongeveer 6 miljard euro voor volgend jaar. Ook zou nog worden gekeken naar de gevolgen van het aangepaste pakket voor de werkgelegenheid en de inkomens. „Het is gewoon veel werk en daar ploegen we ons doorheen”, zei Dijsselbloem om tien voor drie, toen de onderhandelaars naar huis gingen. Vanmiddag zouden ze verder spreken, na afloop van de ministerraad. Rutte toonde zich zoals elke avond „optimistisch” over het welslagen van de onderhandelingen.

De coalitie van VVD en PvdA zoekt steun bij andere partijen om zich te verzekeren van een meerderheid in de Eerste Kamer. Aangenomen wordt dat een akkoord met de fractieleiders in de Tweede Kamer daartoe zal leiden.