Waar is de vuile wc in Badr Hari’s dossier gebleven?

De advocaat van kickbokser Badr Hari had gisteren kritiek op de technische recherche.

Meestal is het politieonderzoek afgerond als in een strafzaak de terechtzitting begint. Maar de zaak tegen Badr Hari en medeverdachte Ferhat Y. begon gisteren, onder enorme media-aandacht, met uitstel en schorsingen.

Uitstel, vanwege een uitzending op 26 september van het KRO-programma Brandpunt Reporter. Daaruit bleek dat de makers van dat programma een groot deel van het dossier in de strafzaak in handen hadden – en mogelijk omdat iemand binnen justitie zijn ambtsgeheim heeft geschonden. De recherche doet onderzoek naar een mogelijke schending, en de officier van justitie kon niet zeggen wanneer dat afgerond zou zijn – volgens Bénédicte Ficq, advocate van Hari, hadden 176 verbalisanten toegang tot delen van het dossier. Voordat de uitkomst daarvan bekend is kan de rechtbank wel over de feiten van de zaak praten, maar niet over de juridische duiding daarvan – zoals het bespreken van de strafeis. Omdat de openbaarmaking van het hele dossier de belangen van verdachten schaadt, kan de rechtbank het OM in het uiterste geval niet-ontvankelijk verklaren.

Maar ook de feitelijke behandeling van een belangrijk deel van de zaak tegen verdachten, de ernstige mishandeling van Koen Everink tijdens het dancefeest Sensation White, moest worden uitgesteld. In de uitzending van Reporter was een foto van een vieze wc te zien, terwijl in het dossier van de advocaten van de verdachten alleen een foto zat van ogenschijnlijk dezelfde wc, maar dan schoon. De vlekken op de bril op de Reporter-foto, mogelijk bloedvlekken, zouden het verhaal van verdachte Ferhat Y. bevestigen, dat hem een bloedneus geslagen was, zei zijn advocaat Merijn Zuketto. Hij eiste nader onderzoek naar die foto, en waarom die niet in het dossier terechtgekomen was.

De vieze wc-bril bracht advocaat Ficq op de gebreken in het technisch onderzoek in deze zaak. Zo onderzocht de politie de skybox waar Everink mishandeld was pas veertien uur nadat het gebeurd was. In de tussentijd was daar opgeruimd en misschien zelfs schoongemaakt, bleek uit de uitzending. Zo maagdelijk schoon ziet een mannen-wc er in ieder geval niet uit na een nacht feesten, merkte Ficq op over de foto in het dossier van de schone wc.

Om deze en andere eigenaardigheden wilde Ficq alsnog de zes agenten horen die het eerste onderzoek in de skybox uitvoerden. Dat mocht, besliste de rechtbank. Om de vaart erin te houden, zei de president, moest dat wel snel: de eerste drie zijn nog dezelfde middag gehoord, met de anderen was nog geen contact geweest.

Terwijl Ficq en de advocaten van Y. naar de verhoren vertrokken, werd intussen een aantal van de andere zaken tegen Hari inhoudelijk behandeld, in bijzijn van zijn andere advocaat, Marnix van der Werf. Dat werd een wonderlijke onemanshow, zoals een van de rechters opmerkte. De rechters die de zaken doorspreken, met de vragen aan Hari die zij nog hadden, en tegenover hen een zwijgende Hari en een advocaat die heel incidenteel een opmerking maakte. Hari had zich op zijn zwijgrecht beroepen, met een verklaring die vooral tot de aanwezige media gericht leek. Alles wat ik zeg wordt verdraaid, zei Hari. „Geen porie op mijn lichaam is meer privé. Ik heb geen zin meer om mensen die er op uit zijn om mij te zien uitglijden, nog te voeden.”

Vandaag staat het proces in het teken van de mishandeling van Koen Everink. Hari en Y. worden verdacht van poging tot doodslag. De rechtbank bepaalde gisteren dat Everink niet in de rechtbank hoeft te getuigen. Hij is te getraumatiseerd.

    • Elsje Jorritsma