Volkert van der G. krijgt geen proefverlof

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven nam vanmiddag de beslissing dat Volkert van der G. geen proefverlof krijgt.
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven nam vanmiddag de beslissing dat Volkert van der G. geen proefverlof krijgt. Foto ANP/Martijn Beekman

Volkert van der G. mag niet op proefverlof. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) bepaald, zo maakte hij vanmiddag bekend in een schriftelijke verklaring.

Teeven moest een nieuw besluit nemen na een uitspraak van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vorige week. Die oordeelde dat een goede terugkeer in de maatschappij van de moordenaar van Pim Fortuyn zwaarder weegt dan maatschappelijke onrust. Ook stemde een Tweede Kamer-meerderheid voor een debat over het proefverlof.

Van der G. kan in beroep gaan tegen de beslissing van Teeven. De zaak komt dan opnieuw bij de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) te liggen, die dan op korte termijn een nieuwe uitspraak zal doen. Als de RSJ het verlof nogmaals goedkeurt kan Van der G. alsnog vervroegd vrijkomen.

‘Gevaar voor openbare orde en de gedetineerde’

Teeven oordeelt dat Volkert van der G. binnen de gevangenismuren moet worden voorbereid op zijn vrijlating. In mei 2014 zit twee derde van zijn straf erop en komt hij naar verwachting vrij. Tot die tijd treedt een re-integratieplan voor Van der G. in werking. Van der G. krijgt binnen dit plan de mogelijkheid om maximaal zes keer voor een periode van maximaal zestig uur zonder direct toezicht in een eigen woning te verblijven binnen de muren van de gevangenis.

RTL Nieuws meldde gisteren op basis van anonieme bronnen al dat Teeven het proefverlof zou weigeren. In de schriftelijke verklaring wordt het besluit uitgelegd:

“Bij het nemen van een beslissing op de verlofaanvraag moeten alle feiten en omstandigheden worden meegewogen die bekend zijn geworden sinds de vorige weigering op het verlof. Hiertoe is advies gevraagd aan de politie, het openbaar ministerie en de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid.

Uit deze adviezen komt naar voren dat, mede met het oog op de reacties in de samenleving na de uitspraak van de RSJ van 30 september jl., het verlenen van verlof aan Van der G. (grote) maatschappelijke onrust meebrengt, gevaar voor de gedetineerde en zijn familie en gevaar voor ernstige verstoring van de openbare orde. Dit risico wordt versterkt door het feit dat Van der G. landelijke bekendheid geniet en zich daardoor niet in het openbaar kan vertonen zonder herkend te worden.”

Van der G. is in 2007 al eens op incidenteel verlof geweest. Dat zou te maken hebben gehad met het overlijden van zijn grootmoeder.

Van der G. vast sinds mei 2002

De 44-jarige Van der G. zit sinds de dag van de moord, 6 mei 2002, in de cel. Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf.