‘UPS zet met afhaalpunten bij AH aanval in op PostNL’

Het distributiecentrum van 's werelds grootste koeriersdienst United Parcel Service (UPS) in Best. De pakjesgigant verstevigt met de overeenkomst met Albert Heijn zijn positie in Nederland.
Het distributiecentrum van 's werelds grootste koeriersdienst United Parcel Service (UPS) in Best. De pakjesgigant verstevigt met de overeenkomst met Albert Heijn zijn positie in Nederland. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Amerikaanse pakketdienst UPS heeft met Albert Heijn een contract gesloten over de opening van Kiala-afhaalpunten in vestigingen van de supermarktketen. Dat meldt Henk Kammeraat, directeur Benelux van UPS, in Het Financieele Dagblad. Het aantal afhaalpunten van UPS in Nederland verdubbelt daarmee in een klap tot 1.400 locaties.

Update 11.00: Albert Heijn ontkent de berichtgeving in het FD. Een woordvoerder van Ahold zegt tegenover nrc.nl dat het bedrijf vanmorgen nogal verrast was door het verhaal in de krant.

“Wij kunnen alleen zeggen dat de informatie onjuist is. Er is geen contract getekend tussen Albert Heijn en UPS of tussen Albert Heijn en Kiala. Het enige wat klopt is dat Bol.com gebruik maakt van de techniek van Kiala voor levering en terugsturen van producten sinds mei.”

Twitter avatar AlbertHeijnPers Albert Heijn Pers Bericht in FD onjuist: AH heeft geen contract getekend met UPS. http://t.co/PB5km8GFsP-afhaalpunt gebruikt techniek Kiala en vervoer DPD.

Update 15.30: Ook UPS/Kiala zeggen in een verklaring dat er “sprake is geweest van een misverstand tijdens een interview met Het Financieele Dagblad”. Volgens UPS kunnen klanten van Bol.com met behulp van Kiala-technologie bij Albert Heijn hun levering afhalen, maar er is geen contract tussen UPS en Albert Heijn.

Met de deal wordt UPS na PostNL met 2.600 postagentschappen, de grootste bezorger van pakketjes tot nu toe. De Amerikaanse pakketbezorger, die vorig jaar de Belgische pakjesdienst Kiala overnam, verstevigt daarmee zijn positie op de Nederlandse markt. Voordeel voor UPS en Albert Heijn is dat de supermarktketen ook al een overeenkomst met Bol.com heeft, de webwinkel waar UPS al voor bezorgt. In het FD zegt directeur Benelux van UPS Henk Kammeraat:

“We waren op zoek naar een grote keten waar veel mensen komen. Albert Heijn is dat.”

Maar van een concurrentiestrijd wil Kammeraat echter niet spreken.

“”We trekken ons eigen plan. We zien de groei die online winkelen met zich meebrengt. Onze concurrentie probeert daar ook op in te spelen, natuurlijk. Maar we gaan uit van onze eigen kracht.”

PostNL sluit volgens het FD binnenkort mogelijk de helft van zijn afhaalpunten en zoekt daarom eveneens naar partners die als ‘balie’ voor het afhalen van pakketjes kunnen dienen. De onderneming sloot daarom recent een samenwerking met Intergamma, het moederbedrijf van onder meer bouwmarkten als Gamma en Karwei.

UPS verwacht dat de bezorgingsmarkt de komende vijf jaar groeit met 13-15 procent. De markt groeit doordat steeds meer consumenten online winkelen. Daarbij is er ook meer behoefte aan afhaalpunten omdat mensen minder vaak thuis zijn op het moment dat spullen aan huis bezorgd worden. Bij een afhaalpunt kunnen pakjes op de eigen gewenste tijd afgehaald worden.

    • Anouk Eigenraam