‘Unieke’ boekencollectie KIT valt uiteen. Delen naar Leiden, Urk en Den Haag

Instituut voor de Tropen in Amsterdam
Instituut voor de Tropen in Amsterdam Foto Arjan de Jongh

De bibliotheekcollectie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam zal gedeeltelijk behouden blijven. Dat meldt nu.nl. De universiteit Leiden neemt een deel van de collectie over.

In mei van dit jaar kwam het bericht naar buiten dat het Tropeninstituut vanwege Rijksbezuinigingen zijn vermaarde boekencollectie, zo’n 900 duizend boeken, kaarten, tijdschriften en andere documenten, moest ontmantelen. Vond de collectie voor 1 januari 2014 geen onderkomen, zou het in zijn geheel de papierbak ingaan.

Nu is bekend geworden dat de Universiteit Leiden een deel van de titels zal gaan huisvesten. Het gaat daarbij vooral om boeken van ‘bijzondere cultuurhistorische waarde’, verklaarde Jet Bussemaker gisteren in de Tweede Kamer. Het medische deel van de collectie verhuist naar het Kennis- en Documentatiecentrum voor Medische Geschiedenis in Urk. Zo’n vierduizend boeken over vrede en veiligheid gaan naar het Vredespaleis.

Voor de resterende 700.000 titels die aan het eind van deze maand de papierbak in dreigen te verdwijnen, zegt bibliothecaris ‘nog een oplossing te zoeken’. Van Hartvelt zegt tegen nu.nl het ‘zorgvuldig afbouwen’ van de collectie, zoals een onderzoekscommissie had geadviseerd, te missen. Wat hem betreft wordt de collectie tijdelijk ergens opgeslagen. Dan kan in alle rust bekeken worden of er voor de resterende delen een toepasselijke bestemming gevonden kan worden.

    • Roderick Nieuwenhuis