Twijfelen over schuldplafond

Sinds het begin van de shutdown in de Verenigde Staten neemt de onrust op de financiële markten toe. Twee vragen overheersen. Zijn de Verenigde Staten het nieuwe Italië? En: Is het nou een koop- of een verkoopmoment?

Het ambtelijk apparaat van het machtigste land ter wereld ligt bijna twee weken plat. En als politici blijven twisten, komen de VS heel dicht bij een situatie waarin de overheid haar schulden niet meer kan afbetalen. Italiaanse toestanden, lijkt het.

De financiële markten reageerden meteen na de shutdown op 2 oktober nog kalmpjes. Van paniek was geen sprake. De belangrijkste beurzen stegen, de goudprijs daalde. Het ongeloof overheerste, dat ze in Washington zo dom waren dat ze het zo ver zouden laten komen.

Ergens volgende week is het D-day. Dan moeten politici het eens worden over een verhoging van het schuldenplafond. Gebeurt dat niet, dan moeten de VS schuldeisers mogelijk teleurstellen. De snel opgelopen korte rente in de Verenigde Staten suggereert dat de nervositeit over de shutdown toeneemt. Net als de gestegen Vix-index, de graadmeter die de beweeglijkheid van beurskoersen meet, en daarmee ook de onrust. Toen republikeinen gisteren een compromisvoorstel deden, draaide de stemming om. De belangrijkste Amerikaanse beursindices stegen met ruim 2 procent. Grote vraag voor twijfelende beleggers: komt er nu wel of geen akkoord? Wordt vervolgd.