Steun omroep, betaal meer aan UPC, Ziggo of KPN

Wie gaat er nou meer betalen aan zijn kabelmaatschappij om de publieke omroep te helpen?

Het kabinet wil dat aanbieders als UPC, Ziggo en KPN een hogere vergoeding betalen voor het doorgeven van Nederland 1, 2 en 3. Zo wil de regering de publieke omroep compenseren voor het gat dat de bezuinigingen van 100 miljoen euro vanaf 2016 slaan.

VVD en PvdA geloven in deze optie maar de oppositie is kritisch. „De compensatie is flinterdun”, aldus Jasper van Dijk (SP) gisteren in de Kamer. Kees Verhoeven (D66): „Het is een schaamlap voor het snoeien.” Volgens beide politici zullen distributeurs de hogere vergoeding direct doorberekenen aan hun klanten. Of ze besluiten de publieke zenders niet meer door te geven. Zo wordt de kijker de dupe.

Meer geld van distributeurs is een van de opties uit het BCG-onderzoek naar alternatieve inkomsten van de publieke omroep. Hoeveel de omroep precies kan verdienen is geheim. Bedrijfsgevoelige informatie. Volgens Martijn van Dam (PvdA) gaat het om „tientallen miljoenen”.

De publieke omroep ontvangt nu jaarlijks 16,4 miljoen euro van distributeurs (2 procent van het budget). Kabelmaatschappijen in Nederland betalen 8 miljoen. Ruim 3 miljoen komt van aanbieders van DSL- en glasvezeldiensten (KPN). Duitse en Vlaamse distributeurs betalen 5 miljoen voor de Nederlandse zenders. BCG vindt het bedrag laag. Staatssecretaris Dekker (Media, VVD) ook. „Heeft de omroep destijds slecht onderhandeld? Dat kan je zo zeggen. De vergoeding moet marktconform worden.”

Rob van Esch van branchevereniging NLkabel vindt het vreemd dat nu wordt geklaagd dat de omroep te weinig krijgt voor haar content. „Wij hebben een contract gesloten. Als ze toen niet tevreden waren hadden ze niet moeten tekenen.” Hij erkent dat de omstandigheden in Hilversum anders zijn dan vroeger. Maar de kabel heeft onder meer moeite met het idee dat zij meer moeten betalen voor content die ook gratis online te zien is. Heeft de kabel een verantwoordelijkheid de omroep te steunen? „Een morele verplichting vind ik te ver gaan. Maar met creativiteit en goede wil, bij ons aanwezig, komen we er vast wel uit.”

Dekker wil de omroep steunen in de onderhandelingen. „Je moet durven zeggen: als je niet voldoende betaalt, krijg je mijn product niet.” Aanbieders die Nederland 1, 2 en 3 niet meer doorgeven zullen snel klanten verliezen, denkt hij. „Er komen steeds meer aanbieders, ook via internet. Kijkers kunnen overstappen.” Van Dijk (SP) betwijfelt dat. „Wie ook internet en telefonie van dezelfde aanbieder heeft, doet dat niet zo makkelijk.”

    • Jan Benjamin