Schandaal rond ‘prots-bisschop’ treft Duitse katholieke kerk

Een Duitse bisschop liet zijn paleis voor 31 miljoen euro verbouwen. De kerk is boos.

Bisschop Tebartz-van Elst Foto AFP

De bisschop van het Duitse Limburg, Franz-Peter Tebartz-van Elst (53), is een leugenaar. En een oplichter. Met deze heldere oordelen kwamen deze week de leden van de raad die toezicht houdt op de financiën in het bisdom. „Tebartz heeft ons beduveld”, heette het. Hij is of een oplichter of „ziek”.

Directe aanleiding voor de enorme deining in de Duitse Katholieke Kerk vormen de kosten van het renoveren van het bisschoppelijke paleis door Tebartz: in plaats van maximaal vijf miljoen euro bedragen die ten minste 31 miljoen. De krant Bild toont vandaag foto’s van de vergulde deurklinken van de „prots-bisschop”.

Gisteren bleek ook nog eens dat de Hamburgse kantonrechter overweegt de bisschop als eerste in de recente Duitse geschiedenis een bekeuring te geven, wegens meineed. De bisschop heeft vorig jaar in een conflict met het weekblad Der Spiegel onder ambtseed verklaard dat hij niet per eerste klas naar India gevlogen is. Het weekblad moest een bericht rectificeren. Achteraf blijkt Tebartz wel degelijk eerste klas te hebben gereisd.

Al met al komt de Süddeutsche Zeitung vanochtend tot de conclusie dat het aftreden van de bisschop aanstaande is. De Duitse bisschopsconferentie buigt zich over de zaak-Tebartz omdat hij het vertrouwen in de kerk ernstig heeft geschaad. Gisteren liet aartsbisschop van Freiburg Robert Zollitsch , de voorzitter van de conferentie, Tebartz eigenlijk al vallen tijdens een persconferentie in Berlijn: „Ik kan me niet voorstellen dat ik zo verder zou kunnen leven.” De bisschoppenconferentie hoopt dat Tebartz vrijwillig terugtreedt. Hij moet de „nodige zelfkritiek opbrengen”.

Komende week reist Tebartz naar Rome voor een onderhoud met de paus. De paus is de enige die hem uit zijn functie kan ontheffen – als hij niet zelf op die gedachte komt. Duidelijk is dat Franciscus weinig op heeft met pracht en praal. Hij predikt juist soberheid, loopt rond op gezondheidssandalen en weigert te wonen in het pauselijk paleis. Tebartz beschikt echter over steun in Rome, dus het is nog niet zeker dat hij zijn congé krijgt.

Ondertussen geven katholieken in het bisdom Limburg in hoog tempo hun lidmaatschap van de kerk op.

    • Frank Vermeulen