Russische spionnen doen ook boodschappen

None

Zien Serie

The Americans (Joseph Weisberg, 2013)

Canvas, 20.40-21.45u.

Dertig jaar geleden hield de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan een speech waarin hij de Sovjet-Unie kenschetste als ‘Evil Empire’. In de hoogtijdagen van de Koude Oorlog leek een kernwapenoorlog tamelijk reëel. De 13-delige serie The Americans speelt zich af 1981, midden in die Koude Oorlog. Vijftien jaar eerder zijn Mischa en Nadezda, twee KGB-spionnen, naar Washington gestuurd. Daar doen ze zich voor als het echtpaar Philip en Elizabeth Jennings, uitbaters van een reisbureau. Ze moeten een overloper opsporen en terugbrengen naar de Sovjet-Unie.

De serie komt uit de koker van Joe Weisberg, die begin jaren negentig zelf enkele jaren voor de CIA werkte. Toen bedacht hij het idee om vooral het normale gezinsleven van spionnen als onderwerp te nemen. Hoewel rond hun beroep een mysterieus aura hangt van spanning en avontuur, zijn spionnen ook maar gewone mensen: ook zij moeten boodschappen doen en hun kinderen van school halen. En het idee van slapende spionnen is ook niet heel buitenissig. Drie jaar geleden werd er in Amerika nog een Russisch netwerk opgerold.

André Waardenburg