Rode Duivels plaatsen zich na twaalf jaar weer eens voor een eindtoernooi

Romelu Lukaku, de aanvaller van België die vanavond met twee goals man van de wedstrijd was.
Romelu Lukaku, de aanvaller van België die vanavond met twee goals man van de wedstrijd was. Foto EPA / Antonio Bat

Sinds het wereldkampioenschap voetbal van 2002 ontbraken ze op elk EK en WK, maar volgend jaar in Brazilië doet België weer mee. De Rode Duivels wonnen vanavond met 1-2 van Kroatië en stelden daarmee deelname veilig.

De twee Belgische doelpunten vielen in de eerste helft en kwamen van Everton-spits Romelu Lukaku. Niko Kranjčar maakte zeven minuten voor tijd de 1-2. België is nu met acht overwinningen en één gelijkspel zeker van winst in de poule, Kroatië wordt tweede en speelt dus play-offs.

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch Rio here we come! #crobel 1-2

Bondscoach Marc Wilmots heeft de beschikking over een buitengewoon sterke lichting, waarvan veel verwacht wordt op het komende WK. Veel internationals spelen voor grote clubs, vooral uit Engeland: zo spelen aanvoerder Vincent Kompany (Manchester City), Thomas Vermaelen (Arsenal), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspurs), Marouane Fellaini (Manchester United), Eden Hazard (Chelsea) en Lukaku (Everton, uitgeleend door Chelsea) in de Premier League. Daniel van Buyten is basisspeler bij Bayern München en ex-PSV’er Dries Mertens speelt in Italië voor Napoli.

Nederland, dat zich al geplaatst heeft voor het WK, speelt vanavond (vanaf 20.30 uur) thuis tegen Hongarije en volgende week nog uit tegen Turkije. Die twee duels gaan nog wel ergens om: als ze allebei gewonnen worden, kan Nederland bij de eerste zeven op de wereldranglijst van de FIFA komen. Dat zou weer betekenen dat Oranje groepshoofd is bij de loting.

Naast Nederland en België is ook Italië al zeker van het WK.

    • Peter Zantingh