Republikeinen werken aan compromis na ontmoeting Obama

Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat, verklaarde dat de twee uur durende bespreking met de Democratische president Barack Obama van vandaag 'nuttig' was. Foto AP/Evan Vucci

Republikeinse senatoren verklaren vanavond verder te werken aan een oplossing voor de huidige impasse in de begrotingsbesprekingen in de Verenigde Staten nu het zogeheten schuldplafond in zicht komt.

Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat, verklaarde tegenover persbureau AP dat de twee uur durende bespreking met de Democratische president Barack Obama van vandaag ‘nuttig’ was, en sprak de hoop uit dat er op korte termijn een oplossing gevonden wordt waar beide partijen zich in kunnen vinden.

Republikeinen in Huis akkoord met verhoging schuldenplafond

John Boehner is van zins akkoord te gaan met een kortstondige verhoging van het schuldenplafond van de Verenigde Staten, zo liet hij gisteren al weten. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zei echter wel dat president Obama dan wel bereid moet zijn om te praten over opheffing van de shutdown.

Boehner komt met een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond tegemoet aan de wens die Barack Obama een dag eerder uitsprak . Hij wil kortstondig toestaan dat meer geld wordt geleend; in ieder geval lang genoeg voor het land om aan bepaalde betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Vanaf donderdag kan Amerika niet meer lenen

Gisteren praatten de Republikeinen voor het eerst sinds de sluiting van de Amerikaanse federale overheid gedurende anderhalf uur met president Obama over de impasse waarin de VS terecht zijn gekomen. Vanaf komende donderdag kunnen de VS niet meer lenen tenzij de partijen overeenstemming bereiken.

De Republikeinen, die elf dagen geleden aanstuurden op een sluiting van de overheid, zien inmiddels dat ze het gevecht niet kunnen winnen, zo schreef onze VS-correspondent Guus Valk vandaag in NRC Handelsblad.

“‘We kunnen niet strijden op twee fronten’, zei de Republikeinse leider John Boehner gisteren tegen zijn partijgenoten. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden weet dat vooral zijn partij in het land de schuld krijgt van de shutdown. De nieuwste crisis over het schuldplafond is er een te veel. Boehner wil nu deels toegeven aan president Obama: het schuldplafond mag zes weken verhoogd worden.”

Voor beide partijen is de druk toegenomen om snel een oplossing te vinden, zo legt Valk uit. De sluiting van de federale overheid heeft tot een bureaucratische stilstand geleid. Ruim 800.000 federale ambtenaren zitten thuis. Nationale parken zijn gesloten. In bijvoorbeeld de afgelegen bergen van de Grand Canyon in Arizona wonen honderden federale parkmedewerkers, die nu geen geld krijgen. Ze zijn afhankelijk van donaties en voedselpakketten van charitatieve instellingen.

Voor verdere uitleg over de ‘shutdown’, bekijk onderstaande verklarende animatie:

    • Annemarie Coevert