Referendum over herinrichting Elandsgracht zo goed als zeker

Het Johnny Jordaanplein
Het Johnny Jordaanplein Foto ANP

Het is zo goed als zeker dat er volgend jaar maart, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, een referendum komt over de herinrichting van de Elandsgracht. De initiatiefnemers van een alternatief plan, bewoners en ondernemers op en rond de winkelstraat, hebben al 4.547 geldige stemmen aan stadsdeel Centrum overhandigd, ruim meer dan de benodigde 4.000. Eind oktober hakt de stadsdeelraad definitief de knoop door.

Volgens raadsvoorzitter Yellie Alkema (D66) staan slechts een paar formaliteiten het referendum nog in de weg. Maandag verzoekt de Commissie Initiatief en Referendum de raad officieel om het te laten doorgaan.

In geval van een referendum kunnen kiesgerechtigden in het stadsdeel kiezen voor twee plannen. Het ene is het door een meerderheid van de stadsdeelraad in februari aangenomen voorstel: er blijven 32 van de ongeveer 180 huidige parkeerplekken over, die gecompenseerd worden met plekken in de nabijgelegen garage van Q-park. Verder wordt ruimte gemaakt voor bredere stoepen, speelplaatsen en groen. Het transformatorhuisje op het Johnny Jordaanplein verdwijnt.

In het alternatief wordt er zo min mogelijk veranderd aan de buurt: het karakter moet worden behouden, dus het transformatorhuisje blijft. De profilering blijft hetzelfde, op twee extra voetgangersdoorgangen na. Het Johnny Jordaanplein wordt uitgebreid en het transformatorhuisje krijgt een publieke functie.

Twee weken terug was er nog ophef, omdat een deel van de handtekeningen mogelijk ongeldig zou zijn vanwege sturende tekst in de petitie. „Dat had een probleem kunnen zijn”, zegt Alkema, „maar zelfs zonder die handtekeningen hebben ze er genoeg.”

Stephan Willenborg, een van de initiatiefnemers, is tevreden. „Ik ben verheugd dat het gelukt is. We hebben hier enorm veel tijd in gestopt.”

    • Frank Huiskamp